EUR: 345,85 Ft
CHF: 320,91 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Életmód

Spárgázzunk a konyhában!

Egyszerre két dolog is a nyakunkon van. A tavaszi méregtelenítés ideje és a spárgaszezon. Még szerencse, hogy a kettő egybeesése nagyon is hasznos.

, Image: 94348802, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SoFood

Wokban megpirítva, egy kis szárnyashússal, más zöldségekkel és némi szezámmaggal, isteni!

Delicious asparagus tart, France, recipe available for a fee, Image: 146517603, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Bármelyik zöldséges pitét feldobhatjuk ilyenkor szezonban spárgával

Esszük, eszegetjük, de azért nem lett nálunk akkora sláger a spárga, mint amennyire egészséges és finom alapanyag. Talán azért, mert ez a zöldség különösen érzékeny a frissességre. Ha azonban vásárláskor odafigyelünk rá, hogy csakis a lédús, fényes, roppanós darabokat vegyük meg, nem fogunk csalódni. A repedezett, fonnyadt, fás spárga ehetetlen, nem érdemes pénzt kiadni érte!


Ilyenkor áprilisban szerencsére nem túl nehéz friss, zamatos spárgához jutni, hiszen itthon is termesztik, és kezdődik a szezon. Két fajtája van, a zöld a földfelszín felett nő, a fehér a földben. A zöld egyébként kevésbé hajlamos fásodásra, és nem kell pucolni, a „spárgakezdők” ezzel biztosra mehetnek.

sprágrkrém leves pexels

Természetesen a spárgából is készülhet krémleves

És mi szól a spárga mellett? Kalóriaszegény, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma. Jelentős a C-vitamin-tartalma, vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása is ismert. Jó hatással van keringésre. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású, így összességében segíti a szervezet méregtelenítését, amire így tavasszal ugyancsak nagy szükségünk van.


Bemelegítés, avagy így kezdjünk hozzá:

1. Csak annyit vegyünk, amennyit fel is használunk, mert nem érdemes eltárolni.

2. Az elkészítésig tegyük egy pohár vízbe a spárgát, így jobban megőrzi a frissességét.

3.  Főzés előtt vágjuk vissza a szár alját, így meglátjuk, meddig tart a fás rész.

4. Késsel vagy hámozóval precízen hámozzuk meg a fehér spárgát, a fejet, illetve a zöldet nem kell.

Ezzel a spárgánk már készen is áll arra, hogy a kiválasztott recept szerint egészséges, tápláló fogást készítsünk belőle.

 Párolva Jolly Joker

, Image: 94368646, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SoFood

Lazac mellé ideális köret

A párolt spárga valóban igazi mindenes. Alkalmas köretnek hús vagy hal mellé, de ha sonkát, bacont tekerünk köré, máris főételnek is megteszi. Tehetjük szendvicsre is vagy éppenséggel salátába. Az elkészítés pofonegyszerű. Megtisztítás után dobjuk forrásban lévő sós vízbe és 5−10 perc alatt (közben ellenőrizzük a puhaságát) főzzük készre. Ezután néhány másodperc alatt vajon pirítsuk meg.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

 • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.