2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Egyéb XIV.kerület

Steve McCurry fotói a Műcsarnokban

Budapest, 2016. február 24. Steve McCurry, a vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismertté vált amerikai fotográfus (b) és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a művész képeiből nyílt Legendás fotók című kiállításon Budapesten, a Műcsarnok kamaratermében 2016. február 24-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Steve McCurry amerikai fotográfus  és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a művész képeiből nyílt Legendás fotók című kiállításon 
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A XX. század legtöbbet publikált felvétele, Sarbat Gula harminc évvel ezelőtti portréja is megtekinthető a világhírűvé vált amerikai fotós, Steve McCurry képei között, amelyeket Legendás fotók címmel mutatnak be a Műcsarnokban április 3-ig. 

Steve McCurry képei a kortárs fotóművészet jellegzetes, ikonikus darabjai. Össze nem téveszthető pillanatok háborúról, eltűnőben lévő kultúrákról. Minden képén a legfontosabb az ember, az afgán lányról készült fotó is ennek köszönheti erejét. A kamarateremben bemutatott válogatás egy térbe sűrítve próbálja megragadni és visszaadni azokat a pillanatokat, amelyek az évtizedek során a legendás fotóst is rabul ejtették ázsiai útjai során.


McCurry a Pennsylvaniai Állami Egyetem filmszakán tanult, majd egy helyi újság munkatársa lett. Szabadúszó fotóriporterként bejárta Indiát. Hírnevet az afganisztáni fényképeivel szerzett, egyike volt azoknak, akik elsőként mutathatták be a szovjet megszállást és a katonai konfliktust. Képeiért Robert Capa-aranyérmet kapott. Később számos háborús övezetben dolgozott, fotóival jelentős díjakat érdemelt ki, a World Press Photo versenyen például négy fődíjat is nyert. A francia kultuszminiszter a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát adományozta neki, 2014-ben pedig a londoni Royal Photographic Society ítélte neki a Centenáriumi Életműdíjat.

Budapest, 2016. február 24. Érdeklődők Steve McCurry, a vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismertté vált amerikai fotográfus képeiből nyílt Legendás fotók című kiállításon Budapesten, a Műcsarnok kamaratermében 2016. február 24-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kamaratermében több megrázó fotót összegyűjtöttek MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az afgán lány fotója egyik ikonja lett a huszadik századnak. A képen a tizenkét éves Sarbat Gula látható, akit életében akkor fényképeztek le először. Steve McCurry a National Geographic magazin megbízásból járt Pakisztánban, hogy az afgán menekültek helyzetéről tudósítson. A Pesavar melletti Nasir Bagh-i menekülttáborban találkozott Gulával, akire a táborban kialakított iskolában figyelt fel. Először az osztálytársait kezdte fotózni, végül McCurry odament Gulához és megkérdezte, hogy lefényképezheti-e.


– Nem gondoltam, hogy a lány fotója más lenne, mint a többi kép, melyeket aznap készítettem – emlékezett vissza a fotós. A felvétel első alkalommal a National Geographic magazin 1985. évi júniusi számának címlapján jelent meg. Az igéző zöld szemű lány fotója egy csapásra híres lett, van, aki Leonardo da Vinci Mona Lisájával vagy Dorothea Lange Hajléktalan anya című fotójával állítja párhuzamba. Az idők folyamán ikonikus kép lett, a menekültek és az elnyomottak jelképévé vált.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.