2019. május 27., hétfő
Hella

Külföld

Szex, verekedés, intrikák – így zajlik az amerikai választás

Egyre jobban eldurvul a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelem az Egyesült Államokban. Miközben Ted Cruzt többszörös hűtlenséggel vádolták meg, Donald Trump volt feleségének meztelen képei is kampányelemmé váltak, ráadásul a milliárdosnak nemcsak a pártelittel kell megküzdenie, gyűlései is egyre gyakrabban fulladnak botrányba, hiszen támogatói és ellenzői akár fizikailag is képesek összecsapni.

Chicago, 2016. március 12. Széttépett plakátot mutat fel egy Trump-ellenes tüntető a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember tervezett kampánygyűlésének helyszínén, az Illinois-i Egyetem chicagói részlegében 2016. március 11-én. Végül Trump lemondta a rendezvényt, mert támogatói és ellenzői összetűztek. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Chicago, 2016. március 12.
Széttépett plakátot mutat fel egy Trump-ellenes tüntető a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember tervezett kampánygyűlésének helyszínén, az Illinois-i Egyetem chicagói részlegében 2016. március 11-én. Végül Trump lemondta a rendezvényt, mert támogatói és ellenzői összetűztek. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

 

Utah amerikai szövetségi állam jelölőgyűlésre készülődő szavazói különös és szinte sokkoló kampányplakátra figyelhettek fel: a fotón Donald Trump egykori modell neje látható meztelenül, egy tizenhat évvel ezelőtti újságcímlapon. Mellette ez a felirat: „Találkozz Melania Trumppal, a következő First Ladyvel! Vagy szavazhatsz Ted Cruzra.”


Nehéz megmondani, hogy az üzenet mennyire működött, mert bár Cruz megnyerte az ottani választást, de győzelme Utahban előtte sem volt igazán kérdéses. A texasi szenátor bizonyára nem volt elragadtatva, amikor a „fagyi visszanyalt” és egy amerikai bulvárlap arról kezdett cikkezni, hogy a család fontosságát hirdető Cruz éveken át többször is megcsalta a feleségét. A Trump-kampánystáb tagadta, hogy bármi közük lenne a publikációkhoz, de nem lenne meglepő, ha mégis ők állnának a szivárogtatás mögött.

Az biztos, hogy leginkább a milliárdosnak áll érdekében, hogy ellenfeleit ellehetetlenítse, hiszen a rajta kívül még versenyben lévő két politikus – Cruz mellett az ohiói John Kasich van még talpon – egyikének sincs reális esélye, hogy megszerezze az elnökjelöltséghez szükséges küldöttszavazatokat. Trumpnak viszont nemhogy esélye van, de a legfrissebb hírek alapján szinte muszáj lenne eljutnia a bűvös 1237-es határig.


A republikánusok elnökjelölt-választási rendszere meglehetősen bonyolult, ezért nagyon röviden a lényeg: ha valaki össze tudja szedni a szükséges mennyiségű jelöltet, akkor viszonylag egyértelmű a helyzet, ő lesz a konzervatívok jelöltje. Ha ez senkinek sem sikerülne, akkor a jelölőkongresszuson több körben választják ki a delegáltak, hogy ki induljon az elnöki versenyben. És amíg az első választási körben kötelező az állami szavazásnak megfelelően voksolni, addig az államok többsége a következő körökben már engedélyezi a delegáltjainak, hogy arra szavazzanak, akire csak akarnak.

Detroit, 2016. március 4. Donald Trump üzletember (b) és Ted Cruz texasi szenátor a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok televíziós vitájában Detroitban 2016. március 3-án. Michigan államban március 8-án tartanak előválasztást. (MTI/AP/Paul Sancya)

Donald Trump üzletember (balra) és Ted Cruz texasi szenátor a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok televíziós vitájában Detroitban. (MTI/AP/Paul Sancya)

 

Az elsőre igazságtalannak tűnő szabálynak gyakorlati oka van, hiszen ha folyamatosan kötelező lenne ugyanúgy szavazni, akkor egy döntetlen közeli helyzetben lehetetlen lenne jelöltet választani. Ez a változat viszont rémálom Trumpnak és csapatának. Az üzletember kampánya a szókimondás mellett nagyrészt abból áll, hogy a jelenlegi elitet szidja, amivel a párton belül számos ellenséget szerzett magának, pedig a delegáltakat pont a párt helyi prominensei közül választják majd ki és egyáltalán nem mindegy, hogy személyesen hogyan viszonyulnak a milliárdoshoz. Ráadásul a politikai kapcsolatok terén Ted Cruz sokkal erősebb, és egyre több államból hallani olyat, hogy a texasi szenátor már nem is a győzelemért kampányol, hanem hogy egy esetleges második körös szavazáson maga mellé tudja állítani a jelölésről döntők többségét.

A hátralévő államok közül háromban lehet komoly delegáltmennyiséget gyűjteni, Trumpnak valószínűleg New Yorkban, Kaliforniában és Pennsylvaniában is győznie kellene, hogy automatikusan ő legyen a jelölt. New York egyértelműen Trumpra szavaz majd, de a két másik államban már sokkal szorosabb a verseny. A szókimondó milliárdos vezet ugyan, de a korábbi hatalmas előnye az április 26-án választó Pennsylvaniában három, míg az utolsóként, júniusban szavazó Kaliforniában mindössze egy százalékpontra olvadt.

Kapcsolódó Cikkek