EUR: 345,95 Ft
CHF: 321,73 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Szlovén miniszterelnök: nincs többé illegális balkáni útvonal

Nincs többé balkáni migrációs útvonal, Szlovénia a jövőben csak azokat a személyeket engedi be területére, akik rendelkeznek a schengeni belépéshez szükséges dokumentációval – jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök kedden újságíróknak Brüsszelben, miután véget ért a rendkívüli uniós csúcstalálkozó.

“A EU-török csúcs világos üzenetet küldött az embercsempészeknek, hogy a balkáni útvonal nem létezik többé” – hangsúlyozta.


A szlovén kormányfő a hétfőn kezdődött tárgyalás előtt arról beszélt, hogy elkerülhetetlen a balkáni útvonal lezárása az illegális migránsok előtt. Hozzátette, hogy amennyiben az Európai Unió vezetői meghoznak egy ilyen döntést, Szlovénia hajlandó Horvátországgal közös határáról eltávolítani a szögesdrótakadályt, amelyet még tavaly ősszel szerelt fel, hogy megakadályozza a kezelhetetlen bevándorlási hullámot.

Cerar úgy értékelte: noha a zárónyilatkozatba nem úgy került bele, hogy “a balkáni útvonal mostantól le van zárva”, hanem helyette “az illegális migráció véget ér” kifejezéssel értettek egyet a vezetők, szerinte lényegében mindkét mondat ugyanazt jelenti.

Mint fogalmazott: azok az országok, amelyeknek területén eddig az Európába irányuló illegális migránsok áthaladtak, a jövőben megtagadják ezen személyek fogadását.

Szlovénia keddtől vagy szerdától teljes egészében alkalmazni fogja a schengeni szabályokat, mielőtt jóváhagyja a belépést területére, ami annyit jelent, hogy csak azok léphetnek be Szlovéniába, akik a schengeni belépéshez szükséges megfelelő dokumentációval rendelkeznek – hangoztatta Cerar.

Kapcsolódó Cikkek