EUR: 345,96 Ft
CHF: 320,84 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Életmód

Tökéletes húsvéti sonka, négy lépésben

húsvéti sonka reggeli - pixabayEgész évben fenjük rá a fogunkat, esszük is vagy 3-4 napig, ezért a húsvéti sonkának igazán tökéletesnek kell lennie. Íme a Lokál 4 +1 pontja a sonkafőzéshez. Ha ezeket követi, mindenki dicsérni fogja a sonkáját.

Higgyék el, még a hosszan füstölt, érlelt parasztsonkának sem árt egy kis ízesítés főzés közben! Az összes többinek pedig szinte kötelező. Lássuk hát a sonkafőzést lépésről lépésre.


 1. Mérjük le, majd áztassuk be a sonkát előző este. Másnap a főzés megkezdése előtt öntsük le ezt a vizet.
 2. Öntsük fel a sonkát annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyünk a főzővízbe 2 vöröshagymát (nem kell megpucolni), 4-5 gerezd fokhagymát, egy fél evőkanál egész borsot, 2-3 babérlevelet, 2 dl száraz fehérbort, egy evőkanál mustárt és egy bő csipet köményt.
 3. Kezdjük el lassú tűzön főzni a sonkát, fedőt ne tegyünk rá! A korábbi feltételezések szerint a főzési idő annyi óra, ahány kilós a sonka. Ezt most megdőlni látszik. Ugyanis egy másfél kilós sonka 150 deka, és ha azt „átváltjuk” időre, az két és fél óra. Tehát egy ekkora sonkát ennyi ideig ajánlatos főzni, de félidőben szúrjuk meg és ellenőrizzük. (A sonka fajtájától is függ a főzési idő.) Ha puha, kész van.
 4. A főzés befejeztével a gyorspácolt sonkát tegyük hideg vízbe. Ez összerántja és bent maradnak az ízek, valamint a nedvesség, nem lesz száraz a sonka. A parasztsonkát hagyjuk a főzőlében kihűlni.

+1 tanács: A főzőlevet ne öntsük ki. Osszuk ketté. Az egyik felében főzzük meg a tojásokat, hiszen a tojáshéjon áthatolnak a jó ízek. A másik feléből készítsünk bablevest.

Tippek:


 • Ha áztatásra már nincs idő, tegyünk egy kis ecetet a főzővízbe, az is elvesz valamennyit a sonka sósságából.
 • Ha a kötözött sonka a hálóval együtt hűl ki, már nagyon nehéz leszedni róla. Főzés után szabadítsuk meg tőle mihamarabb.
 • Ne csomagoljuk vagy dobozoljuk be a megfőtt sonkát a hűtőben való tároláshoz, mert gyorsabban megromlik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

 • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.