2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Trump kezd kifulladni?

Bár továbbra is vezeti a republikánus elnökjelölt-aspiránsok versenyét, egyre több jel utal arra, hogy a milliárdos Donald Trumpnak nem lesz annyira egyszerű az útja a jelöltségig, mint azt néhány héttel ezelőtt sejteni lehetett.

A március 1-jei úgy nevezett szuperkedden – amikor számos államban egyszerre voksoltak a szavazók – Donald Trump egyértelmű győzelmet aratott, azonban az azóta napvilágot látott közvélemény-kutatások, illetve a kisebb államokban tartott szavazások eredményei aggodalommal tölthetik el az unalmasnak nem nevezhető milliárdos kampánystábját.


Mt. Pleasant, 2015. december 8. Donald Trump amerikai üzletember, a legnagyobb támogatottságot élvező amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns beszédet mond a Yorktown amerikai repülőgép-hordozó fedélzetén 2015. december 7-én, Pearl Harbor elleni támadás 74. évfordulóján. (MTI/AP/Mic Smith)

 

Egyrészt Trumpék eddig remekül használták ki, hogy a republikánusok versenyében számos jelölt vitt el egymás elől szavazatot, viszont ez mostanra megváltozott és négyfősre szűkült a mezőny, ami nem biztos, hogy jót tesz az ingatlanmágnás kampányának. Másrészt a pártelittel és a lobbistákkal egyértelműen szembemenő Trumpra az utóbbi időben össztűz zúdult versenytársai, a republikánus vezetés, illetve a különböző érdekcsoportok részéről.

Bár néhány közvélemény-kutatásból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de azóta négy államban is választottak, és kettőben Ted Cruz texasi szenátor nyert, ráadásul nagyon nagy arányban Trump ellen: a középnyugati Kansasben a választók 68 százalékának bizalmát nyerte el, az északkeleti Maine-ben pedig 46 százalékos támogatottságot szerzett.


A következő igazán komoly megmérettetés Floridában lesz – ahol az eddigiekkel ellentétben a győztes mindent visz –, és Trumpnak nagy szüksége lenne egy győzelemre, hogy végleg kiüsse a versenyből a floridai szenátor Marco Rubiót. Az eddigi előrejelzések alapján erre minden esélye megvolt, azonban Rubio mindent egy lapra feltéve azon van, hogy saját államát mindenképpen megnyerje. Ez egyre kevésbé tűnik lehetetlennek, a keddi lapzártánk előtti utolsó kutatásokra ugyanis Trump korábbi 20 százalékpontos előnye hibahatáron belülre csökkent.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

 • Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért – írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán.