2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

Tüntetnek a migránsok a görög határon, eltorlaszolták az autópályát

Több száz migráns tüntet a görög-macedón határon fekvő idomeni átkelőnél, miközben a legtöbb humanitárius szervezet az erőszak elszabadulásától tartva éjszaka megkezdte munkatársainak kivonását a helyszínről. Szerdán délután nagyjából 500 migráns blokkolta a Szaloniki és a macedón határon lévő Evzonoi átkelő közötti autópályát.

Az idomeni átkelőnél a macedón határzár ellen tiltakozó emberek eltorlaszolták a síneket, és akadályozták a segélyszervezeteket az ételosztásban – jelentette az ERT görög állami televízió.


Az előző este a kilátástalan helyzetükön feldühödött migránsok megtagadták a vacsora elfogyasztását, és másokat is akadályoztak abban, hogy megegyék ételadagjukat.

“Ha nem tudunk innen továbbmenni, akkor mindannyian itt akarunk meghalni” – mondták helyszíni tudósítóknak.


“Az emberek elkeseredettsége olyan szintre jutott, hogy akár maguknak is képesek ártani” – közölte Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

Idomeniben a válságstáb becslései szerint jelenleg több mint 13 ezren várnak arra, hogy továbbmehessenek észak felé. Legtöbbjük Németországba szeretne eljutni.

A nap folyamán mintegy 500 migráns blokkolta a Szaloniki és a macedón határon lévő Evzonoi átkelő közötti autópályát. Az E75 jelű európai út a legfontosabb észak-déli útvonalnak számít a Balkánon. Tudósítók szerint az emberek a közelben lévő idomeni menekülttáborból jöttek. “Ezzel magukra akarják fordítani figyelmet” – mondta az egyik humanitárius szervezet dolgozója. “Nyissátok meg a határokat. El akarunk innen menni” – skandálta a jórészt fiatal férfiakból álló tüntetők csoportja. A görög állami televízió szerint a rendőrség elterelte a forgalmat, ugyanakkor átmenetileg az autópályán káosz alakult ki. A görög készenléti rendőrség egyelőre nem reagált.

Kisebb tüntetésekre került sor három égei-tengeri görög sziget regisztrációs központjában is, amelyekben az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény életbe lépése óta gyakorlatilag fogva tartják a migránsokat.

Az egyezmény értelmében március 20-val kezdve minden Törökországból illegálisan érkezett migránst visszatoloncolnak. Több segélyszervezet is felemelte hangját a megállapodás szerintük elhamarkodott életbe léptetése ellen, mert szerintük a gyakorlati megvalósítás kidolgozatlan. Az UNHCR abbahagyta a migránsok regisztrációs központba szállítását Leszboszon, mert nem látja biztosítottnak további mozgásszabadságukat. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet sem hajlandó tovább dolgozni a leszboszi hotspotban. Egy jelentős norvég humanitárius szervezet, a Norvég Menekülttanács szerdán szintén bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Híosz szigetén az EU-török megállapodás miatt.

“Nem leszünk eszközök a tömeges kitoloncolásban” – hangsúlyozta Marie Elisabeth Ingres, az MSF helyi vezetője szerdán. “Vonakodunk olyan rendszer részeivé válni, amely nincs tekintettel a védelemre szoruló migránsok és menedékkérők humanitárius szükségleteire” – tette hozzá.

Ugyanakkor az MSF folytatja munkáját a saját maga által felállított mantamadoszi központjában, ahol elsősegélyben részesítik a rászorulókat. Emellett a szervezet továbbra is segít a tengeren bajba jutott embereken, valamint mobil orvoscsoportjai is bevetésben vannak.

Kapcsolódó Cikkek