2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Újabb határokat zárna le Európában az osztrák külügyminiszter!

Újabb határok lezárását tartja szükségesnek Európában az osztrák külügyminiszter egy német lapnak adott nyilatkozata szerint.

“Az embercsempészetet nem lehet teljesen megszüntetni. Ezért mindent, amit most a nyugat-balkáni útvonalon teszünk, meg kell tennünk majd az Olaszország-Földközi-tenger útvonal mentén is, hogy világos legyen, hogy véget értek azok az idők, amikor a menekülteket továbbengedték Közép-Európa felé – bármelyik útvonalról is legyen szó” – mondta Sebastian Kurz a Bild am Sonntag című, vasárnap megjelenő újságnak adott interjúban, amelyet a Reuters hírügynökség ismertetett előzetesen.


Az osztrák külügyminiszter ismét bírálta a menekültpolitikában korábban alkalmazott politikát. “Fel kellett hagynunk azzal, hogy minden menekültet, aki megérkezett Görögországba, államilag szervezetten Közép-Európába szállítottunk. Habár ez a menekültek kívánsága szerint volt, ami emberileg indokolt volt, de azt is előidéztük vele, hogy egyre több menekült kelt útra. Helyes volt, hogy ennek véget vetettünk a balkáni útvonal lezárásával.” Kurz szerint a határokat csak akkor szabad újra megnyitni, ha “elapad az Európába irányuló menekülthullám”.

Kurz úgy vélekedett, az EU-nak segítséget kell nyújtania Macedóniának a határai lezárásához. “A macedónok végzik el helyettünk a nehéz feladatot, hogy megállítsák a menekültek beáramlását, mindaddig, amíg Görögország nem teszi azt. Macedóniának a segítségünkre van szüksége, személyzet és felszerelések formájában” – mondta Kurz.


Gjorge Ivanov macedón államfő pénteken a Bildnek azt mondta, Macedónia fizet meg a menekültválságban az Európai Unió hibáiért. Úgy fogalmazott: Miközben Görögország átengedte a menekülteket, köztük iszlamistákat is, Macedónia védi Európát, noha nem tagja az EU-nak. Mégis “egyetlen centet sem” kapott az EU-tól, míg Görögország “megint kapott 700 millió eurót”.

Kapcsolódó Cikkek