EUR: 310,79 Ft
CHF: 265,66 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb XIV.kerület

Űzzük el a vakondot, ne öljük meg!

Megyeri_Szabolcs

Megyeri Szabolcs kertészmérnök a humánus módszerek híve

Akiknek nincs kertjük, azoknak a vakond egy aranyos kisállat, a kerttulajdonosoknak azonban ádáz ellenség – vetette fel blogjában kerületünk kertésze, Megyeri Szabolcs. Ilyenkor tavasz elején érdemes bevetni néhány  hatékony vakondűzőt.

Felejtsük el a vakondtúrás nyílásának olajjal, benzinnel, petróleummal való leöntését, továbbá azt is, hogy a vakondjáratba  üvegszilánkot, marék szöget, kőtörmeléket tömjünk! Válasszunk nem halálos vakondűző módszert, a befogott állatokat pedig szállítsuk a kerttől messzebbre lévő rétre, mezőre.


– A  kertre nézve nem kártékony módszerek közé tartozik a vakondfű, vagyis a hasindító kutyatej ültetése, melynek gyökere irritáló szagot áraszt. Fontos tudni, hogy ez a módszer kisgyermekes kertekbe nem való! Sokan esküsznek a leásott sörösüvegre, melynek a földből kiálló nyaka a szél hatására „fütyül”, ezt szintén nem díjazza a vakond. Remek vakondűző lehet egy jó ösztönű kotorékeb is. A vakond egyébként védett állat, eszmei értéke 2000 forint, ezért vadászata nem szabályszerű, de ez a kitétel csupán a természetre vonatkozik, a kertekben ilyen védelmet nem élvez, vagyis a halálos módszerek nem tiltottak, legfeljebb nem etikusak, és én sem ajánlom a kegyetlenkedést – szögezte le Megyeri Szabolcs.vakond

– A kifejezetten jó hatásfokú eszközök közé tartozik az ultrahangos riasztó, csak leszúrjuk a gócpontokba, és máris elzavartuk a vakondot. Jól beválnak a vakondcsapdák, melyek a járatba csúsztatva befogják a kisállatot.

(További kertészeti tippek a kertesz.blog.hu oldalon)

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.