2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Béren kivüli juttatás

Van egy ötletünk, hogyan kultúrálódjon

Szerencsére nem csak a naptár szerint köszöntött be a tavasz, és a jó idő valóban elzavarta tél tábornokot. A hideg évszak egyébként is túl hosszúra nyúlt, szóval itt az ideje előbújni a négy fal közül és bezárni magunk mögött a lakásajtót. Ha eddig eljutottunk, a hogyan tovább kérdésére az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Kultúra-zsebe, vagy a papíralapú Kultúra Erzsébet-utalvány szolgálhat kielégítő válasszal.

színház, közönség, nézőtér (Fotó: MTI)

Vastaps kultúra utalványból és zsebből (Fotó: MTI)

Színházak, cirkuszok, könyvtárak, múzeumok, uszodák, fürdők, fesztiválok, állatkertek, vagy éppen nemzeti parkok – csak néhány példa a szolgáltatások közül, amelyek igénybe vehetőek az Erzsébet-utalványcsalád tagjainak beváltásával. Két megoldás is létezik erre: egyrészt a papíralapú Kultúra Erzsébet-utalvány, másrészt a tavaly novemberben piacra lépő Erzsébet-utalvány Plusz kártya Kultúra-zsebe. Az ilyen összegekből nem csak belépőjegyekre lehet költeni, hanem bérlet is vásárolható, sőt, akár a könyvtári beiratkozás is fedezhető ezen a módon. Szóval aki eddig sajnálta a készpénzt a művelődéstől, annak érdemes az Erzsébet-utalványcsalád kínálta megoldásokkal előteremtenie a szellemi betevőt.


Idén még nyugodt vizeken a cafeteria

Nincs változás az Erzsébet-utalvány forgalmazásában és elfogadásában, ahogyan az Erzsébet-utalvány Plusz kártya rendelése is zavartalan. Az ezzel ellentétes hírek akkor reppentek fel, amikor az Európai Bíróság kifogásokat emelt a hazai cafeteria rendszer kapcsán. Bár jövőre lesznek változások, 2016-ban még minden marad a régiben, vagyis az Erzsébet-utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártyák feltöltése is folyamatos.

Persze ehhez a munkáltatók közbenjárása is szükséges, a törvényi szabályozás pedig szerencsére megkönnyíti a döntésüket, hogy biztosítsák-e a munkavállalóiknak a Kultúra Erzsébet-utalvány, illetve a Kultúra-zseb lehetőségét. A dolgozók kulturális kikapcsolódására ugyanis a foglalkoztató éves szinten maximum 50 ezer forintos értékhatárig fordíthat csökkentett adózás mellett: ezen határig csupán 35,7 százalékos az adóteher, ezt meghaladóan pedig még mindig csak valamivel 50 százalék fölé ugrik. A kedvezményezettek még ennél is jobban járnak, hiszen számukra a kultúrautalvány 50 ezer forintig teljesen adómentes. Ez a juttatási forma ráadásul nem csak egyszer, hanem rendszeresen adható a foglalkoztató részéről az év során.

Aki esetleg vacillálna, hogy hol vásárolja le a meglévő kulturális utalványait, vagy a Plusz kártya Kultúra-zsebét, annak jó szívvel tudjuk ajánlani a főváros Nemzeti Színházát. Az intézmény két elfogadóhellyel is rendelkezik, az egyiket a IX. kerület Bajor Gizi parkjában találják az érdeklődők, a másik jegypénztár pedig a VI. kerület Andrássy út 28. szám alatt működik. További jó hír, hogy ezeken a pontokon a papíralapú Kultúra Erzsébet-utalvány mellett az Ajándék Erzsébet-utalványt is elfogadják, februártól pedig az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Kultúra-zsebéből is lehet fizetni a belépőkért olyan előadásokra, mint a Vidnyánszky Attila rendezte Szinbád, a Horváth Lajos Ottót is felvonultató Szeszélyes nyár, vagy éppen a Petőfi Sándor által megírt János vitéz adaptációja. (x)


Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.