EUR: 345,23 Ft
CHF: 321,14 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Washington szerint újabb merényletek lesznek Európában!

További merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat kedden az Egyesült Államok külügyminisztériuma, több eddigi terrortámadásra, köztük a több mint harminc halálos áldozatot követelő aznapi brüsszeli robbantásokra hivatkozva.

“Terrorista csoportok további merényletek elkövetését tervezik a közeli jövőben Európa-szerte, sporteseményeket, turisták által látogatott helyszíneket, éttermeket és a közlekedést célba véve” – áll a külügyi tárca nyilatkozatában.


A tárca felszólítja az amerikai állampolgárokat, hogy legyenek éberek, amikor nyilvános helyeken tartózkodnak, vagy tömegközlekedési eszközökön utaznak, kerüljék a zsúfolt helyeket, és különösen óvatosak legyenek vallási ünnepek idején, továbbá a nagyszabású fesztiválokon és eseményeken.

A nyilatkozat hozzáteszi, hogy a kiadott figyelmeztetés a június 20-ig terjedő időszakra vonatkozik, tekintettel a Franciaországban június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra.


Nem sokkal a figyelmeztetés előtt a New York-i rendőrség terrorellenes részlegének vezetője, John Miller megerősítette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a rendőrség küldöttsége egy napon belül Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen a keddi terrortámadást követő nyomozásban. Miller a lépést azzal magyarázta, hogy az Iszlám Állam szervezete által elkövetett robbantásos merényletek sebesültjei között amerikai állampolgárok is vannak.

Keddi havannai sajtótájékoztatóján Barack Obama elnök határozottan elítélte a brüsszeli robbantásokat, és úgy fogalmazott, hogy a világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni harcban. A Fehér Ház közölte, az elnök telefonon beszélt Charles Michel belga kormányfővel, és biztosította őt arról, hogy az Egyesült Államok kiáll Belgium, az Európai Unió és a NATO mellett, és felajánlotta Washington segítségét a nyomozáshoz.

Obama emellett elrendelte, hogy a brüsszeli merényletek áldozatainak tiszteletére az Egyesült Államokban eresszenek félárbocra minden amerikai zászlót szombatig.

A brüsszeli robbantások nyomán a szövetségi kormány országszerte fokozta a biztonsági intézkedéseket a főbb amerikai tranzit csomópontokban, miközben a hírszerzési szolgálatok vezetői a brüsszeli támadások egyesült államokbeli leutánzásának veszélyére figyelmeztettek. Jeh Johnson belbiztonsági miniszter hangsúlyozta, hogy nem áll rendelkezésükre “konkrét, hitelt érdemlő értesülés” egy hasonló amerikai merénylet veszélyére vonatkozóan, mindazonáltal mindenütt növelik a biztonsági erők létszámát a nagyobb repülőtereken és pályaudvarokon.

Kapcsolódó Cikkek