2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb XIV.kerület

Zöld utat kaptak a hosszú villamosok

Átadták az új CAF villamosokat, Száva kocsiszín, A világ leghosszabb villamosa (Fotó: Keresztesi Balázs)

A világ leghosszabb villamosa
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Március végén forgalomba állhat Budapesten a világ leghosszabb villamosa, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a CAF villamosok típusengedélyét, valamint az első szerelvény üzembe helyezési engedélyét is.

Erre a hivatalos tanúsítványra vár további nyolc, már Budapestre érkezett hosszú CAF is, míg a maradék három szerelvényt a következő hónapokban szállítják a fővárosba. Az új járműből összesen 12 közlekedik majd Budapesten a BKV üzemeltetésében, egytől egyig az 1-es villamos vonalán. A hosszú CAF-villamosok világrekordernek számítanak, hiszen az 55,9 méterrel a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamosok a világon: egyszerre 345 ember utazhat rajtuk. A járművek belső kialakítása maximálisan megfelel a kor igényeinek: a szerelvények alacsony padlósak, légkondicionáltak, egyterűek, nincsenek magasabban elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések. A villamosokat üzembe helyezési engedélyük megszerzése után a BKK üzemeltetésre adja át a BKV-nak, ahol a szükséges kocsikiadási és menetrend-egyeztetések után állítják forgalomba azokat.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.