2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

50 millió török személyes adatai szivárogtak ki

Hackerek mintegy 50 millió török állampolgár személyes adatait szivárogtatták ki az interneten – jelentette az AP amerikai hírügynökség hétfő este.

Ha a világhálóra kihelyezett adatok valódinak bizonyulnak, akkor ez az egyik legnagyobb szabású netes adatkiszivárogtatás.


Az AP hírügynökség tíz ember esetében ellenőrizte a kiszivárogtatott információk hitelességét, nyolc személynél az adatok valódinak bizonyultak.

Az említett adatbázis 49 millió 611 ezer 709 bejegyzés tartalmaz, mindegyik egy-egy személynek a magánjellegű adatait tartalmazza, veszélyeztetve ezáltal az érintetteket, lehetőséget teremtve személyazonossági adataikkal való visszaélésekre és egyéb csalásokra.

A bizalmas információkat megjelentető internetes címen olyan izlandi társaság található, amely éppen az effajta kiszivárogtatásokra specializálódott.

Az AP emlékeztet: ez az eset nem az első, az utóbbi időben több hasonló szivárogtatás is történt, amely felkavarta a kedélyeket a világban. Tavaly például összesen 22,1 millió jelenlegi és volt amerikai szövetségi alkalmazott adatait lopták el hackerek az amerikai kormány személyzeti hivatalától, ez a bűncselekmény tehát az Egyesült Államok lakosságának közel 7 százalékát sújtotta.

Kapcsolódó Cikkek