2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Külföld

69 milliárdot ad rákkutatásra a Facebook első elnöke

A rákkutatásban élen járó intézetek és szakemberek összefogását célzó projektet indított el 250 millió dollár (69 milliárd forint) felajánlásával Sean Parker, a Napster zenecserélő-letöltő rendszer társalapítója, a Facebook első elnöke, hogy segítsen felgyorsítani a rákkezelés új irányainak fejlesztését.

A Parker Institute for Cancer Immunotherapy hat intézmény, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont, a Stanford Egyetem orvostudományi kara, a Los Angeles-i és a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem, a Texasi Egyetem MD Anderson Rákközpontja és a Pennsylvaniai Egyetem (Philadelphia) negyven laboratóriumát és több mint 300 kutatóját fogja össze.


“Az intézetek bármelyikében elért tudományos áttöréshez azonnali hozzáférése lesz az összes többi intézménynek, az intellektuális tulajdonnal kapcsolatos bonyodalmak és a bürokrácia teljes kizárásával” – hangsúlyozta Parker.

Az új intézet a rák immunterápiával történő kezelésére fog fókuszálni. Az immunterápia a daganatok gyógykezelésének egyik forradalmian új módja, elsődleges célja az immunreakciókban természetesen részt vevő fehérvérsejtek minél erősebb aktiválása, illetve segítése többnyire kívülről bejuttatott anyagokkal, kevesebb mellékhatással jár, ám az új hatóanyagok nem minden esetben hozzák meg a kívánt eredményt. Ezek a terápiák azonban nem mindenkinél működnek és a kutatók jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy miként tudnák hatékonyabbá tenni őket.

Az intézet három fő kutatási területet jelölt meg: a páciens T-immunsejtjeinek módosítása, hogy azok megtámadják a daganatot; a jelenlegi immunterápiás szerekre adott válasz felerősítését célzó módszerek tanulmányozása; és a tumor megtámadására alkalmas egyéb lehetőségek azonosítása.

Kapcsolódó Cikkek