EUR: 345,04 Ft
CHF: 321,29 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

A bolgárok megháromszorozzák a határtvédelmet

Megháromszorozzák a bolgár határt védő katonai kontingens létszámát, ezzel egy újabb, Bulgárián keresztül vezető migrációs útvonal kialakulását akarják megelőzni az eddigi balkáni útvonal lezárását követően – közölte hétfőn Bojko Boriszov bolgár kormányfő, aki a “Válaszcsapás 2016” nevű amerikai-bolgár hadgyakorlat megnyitásán vett részt a bulgáriai Novo Szelo település melletti gyakorlótéren.

“Döntést hoztunk arról, hogy további 300 katonát irányítunk a határ védelmére. A Görögországgal és Törökországgal közös határunk nagyjából 1000 kilométer hosszú, és nem mindenhol tudunk kerítést építeni. Ha valaki illegálisan lépné át a török, vagy a görög határt, úgy feltartóztatjuk Bulgáriában” – jelentette ki a miniszterelnök.


Naponta nagyjából százan kísérlik meg az illegális határátlépést, és csak a szerb határon több tucatnyi migránst tartóztatnak fel – tette hozzá Boriszov. Hangsúlyozta, hogy a kerítés építése további forrásokat igényel a hadsereg költségvetéséből, ugyanakkor a határvédelemre már mintegy 100 millió bolgár levát, azaz 16 milliárdnyi forintot költöttek a korábban előirányzott összegen felül.

Boriszov elmondta: Bulgária nagyszabású munkát folytat az illegális bevándorlás megelőzése érdekében, így aktívan együttműködnek a szomszédos államokkal, és több tanácskozást is tartanak szakértői szinten. “A határunk le van zárva, az átjárás csakis az ellenőrzött átkelő pontokon lehetséges” – fűzte hozzá.

Korábban Bulgária 150 katonát küldött határai védelmére.

Bulgária Törökországgal közös 270 kilométer hosszú határát 2014 óta helyenként emelt kerítéssel védi, amit június végéig 160 kilométerre akarnak meghosszabítani. Szófia ugyanakkor kerítés építését fontolgatja a Görögországgal közös határon is, amennyiben masszív menekülthullám indulna el ebbe az irányba.

Kapcsolódó Cikkek