EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 25., szombat
Orbán

Külföld

A mexikói börtönökben nincs megfelelő őrség

A mexikói tagállami börtönök háromnegyedében nincs megfelelő őrség, a túlzsúfoltság legkirívóbb példája pedig az a négyszemélyes cella, amelybe 30 rabot zártak össze – egyebek közt ez olvasható a mexikói Országos Emberi Jogi Bizottság kedden közzétett börtönkörkép-jelentésében.

A bizottság 130 börtönt keresett fel Mexikó tagállamaiban. Megállapításai szerint ezekben még a szövetségi börtönökhöz képest is rosszabb a helyzet, bár nem sokkal. A 130 fegyintézet közül 95-ben nem megfelelő az őrség, 104-ben nem különítik el szabályszerűen a már elítélteket a tárgyalásukra váróktól, 71 túlzsúfolt, és legalább minden másodikat részben a rabok uralják. Ennek aztán megvan az a következménye, hogy gyakoriak az egymás közti leszámolások. A jelentés kiemeli, hogy a Topo Chico nevű börtönben februárban 49 gyilkosság történt, melyeket kalapáccsal, késsel vagy bottal követtek el.


Mexikónak 31 tagállama van, és ezek közül mindössze egyetlenben találta a bizottság elfogadhatónak a börtönviszonyokat.

Az országban tavaly közel negyedmillióan voltak rács mögött.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csomagba rejtett bomba robbant Lyonban

    Csomagba rejtett bomba robbant Lyonban

    Több ember megsebesült feltehetően egy csomagba rejtett pokolgép felrobbanása következtében péntek délután a franciaországi Lyonban – közölték a hatóságok.

  • Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba

    Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba

    Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba: hat évvel az Adéle élete 1-2. fejezet című filmjének fődíja után a tunéziai származású francia rendezőnek a hivatalos versenyprogramba meghívott Mektoub, My Love: Intermezzo című filmjét olyannyira negatívan fogadta a csütörtök esti bemutatón a közönség, hogy a főszerepet alakító Ophélie Bau még a vetítés alatt távozott a teremből, a rendező pedig elnézést kért a nézőktől.