EUR: 344,99 Ft
CHF: 320,88 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb IV.kerület

A Pillangón az érintés a lényeg

„Pillangó” fantázianevű libikóka ünnepélyes felavatása Újpest, Semsey Aladár park Játszótér ( Fotó: Sáfár Tibor)

Eszter (jobbra) és újdonsült barátai a Pillangón
Újpest, Semsey Aladár park
Játszótér
( Fotó: Sáfár Tibor)

Az ötesztendős Eszter türelmesen várta, hogy kipróbálhassa az újpesti játszótéren a Pillangót. A kislány oxigénhiányos állapotban született, mozgáskoordinációs problémái vannak. A MagikMe libikókájával azonban ő is vidáman játszhat együtt a többiekkel.

Az  egész világon egyedülálló  öt érintett anyuka, a MagikMe tulajdonosai – Török Flóra, Élő Fruzsina, Harsányi Eszter, Turai Anna, Emrich Krisztina –kezdeményezése: olyan játszótéri eszközöket terveznek, amelyeken a sérült gyerek együtt tud játszani egészséges társaival. Az elfogadás játékainak nemcsak az a lényegük, hogy fejlesztik a speciális igényű gyermeket, hanem az is, hogy játék közben az egészséges társaik is megértik, hogy ők is ugyanolyan gyerekek.


– A MagikMe alapítói olyan szülők, akiknek van speciális nevelési igényű gyerekük is, ezért pontosan tudjuk, hogy ez milyen nehézségeket jelent a hétköznapokban – magyarázta Harsányi Eszter, aki a Semsey Aladár parkban a GE Fényforrás és Újpest önkormányzata összefogásával elkészült hintát átadta.

„Pillangó” fantázianevű libikóka ünnepélyes felavatása Újpest, Semsey Aladár park Játszótér ( Fotó: Sáfár Tibor)

A gyerekek leplezték le a hintát 
( Fotó: Sáfár Tibor)

– Az indított el bennünket, hogy mindannyian látunk valamilyen problémát a saját sérült gyerekünk életútjában. A játszótér pedig egy olyan terep, ahol pontosan érzékelhető, hogy az a jó játék, amelyen minden gyerek jól érzi magát. A Pillangó egy olyan négylábú libikóka, amelyen a fogyatékkal élő gyerekek hason fekve, az egészséges gyerekek pedig ülve játszhatnak közösen – fejtette ki az alapító-tulajdonos, aki szerint annak, hogy ne legyenek falak a gyerekek között, az a legfontosabb eszköze, hogy játék közben a játszóeszközön kikerülhetetlenül megérintsék egymást. –  Az én kisfiam integrált óvodába jár, látom rajta, mennyit jelent ez a fejlődése szempontjából. Az ovis társai elfogadják, hatalmas szeretettel fordulnak felé.


„Pillangó” fantázianevű libikóka ünnepélyes felavatása Újpest, Semsey Aladár park Játszótér ( Fotó: Sáfár Tibor)

Harsányi Eszter, a MagikMe egyik alapító-tulajdonosa( Fotó: Sáfár Tibor) 

Az átadón Wintermantel Zsolt polgármester köszönetet mondott, hogy befogadhatták ezt a játékot, amelynek elkészülését az önkormányzat és a GE Fényforrás támogatta. Miközben egy csapat gyermek megrohamozta a Pillangót, egy szöszi kislány, Eszter türelmesen várta, hogy ő is sorra kerüljön. Mozgáskoordinációs problémákkal küszködik, de három év kemény munkájának köszönhetően már bot nélkül jár.

– Van egy fiú tesóm, egy nővérem és egy húgom, akit Annának hívnak, de ő még anyukám pocakjában van – mesélte lelkesen, de közben fél szemmel a hintát figyelte. Nem kellett sokáig várnia, a többiek helyet szorítottak neki és ő boldog vigyorral ment hintázni újdonsült barátaival.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt a híres filmrendező

  Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

 • Húsban a jövő

  Húsban a jövő

  Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.