EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

A svédek kezdenek kiábrándulni az EU-ból a migránsok miatt

A migrációs válsággal egy időben csökkent az EU-tagság támogatottsága Svédországban – derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés adataiból.

A megkérdezett svédek 39 százaléka vélekedett úgy, hogy az EU-tagság jó dolog, míg egy évvel korábban, ősszel még 59 százalék gondolta ugyanezt – derült ki a svéd tévé számára készített közvélemény-kutatásából. A felmérésbe bevont 1142 ember egyötöde szerint ugyanakkor az EU-tagság kifejezetten rossz.


“A migrációs válságnak nyilvánvalóan jelentős a szerepe” – magyarázta Magnus Blomgren, az Umea Egyetem politológusa,

A válaszolók több mint fele mondta azt, hogy rossz irányba halad az unió, míg csupán 8 százaléka találta úgy, hogy a helyzet javul.


Svédországba tavaly százhatvanezer menekült érkezett. Novemberben hetente tízezren jöttek, s a hatóságok azt állították: Svédország nem tud több embert fogadni.

A kisebbségben kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíció ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést, ami fordulatot jelent a korábbi, befogadó politikához képest, miközben más uniós országokkal szemben egyre erőteljesebb a svédek ellenérzése, mert úgy vélik, nem osztoznak a válság terheiben.

“Ritkán alakul ki olyan helyzet a világban, mint most, amikor ennyi ember kényszerül lakhelye elhagyására, de ugyancsak ritkán fordul elő, hogy ilyen kevés európai ország volt felkészülve (a történtekre) és sietett cselekedni” – értékelte a helyzetet Stefan Löfven svéd kormányfő múlt hónapban az Európai Parlamentben.

Miközben Nagy-Britannia hamarosan népszavazáson határoz arról, hogy az Európai Unió tagja maradjon-e, fokozott figyelem összpontosul Svédországra, amely egyelőre az euró bevezetését is elutasítja.

Blomgren azonban nem látja olyanfajta kritikának jelét Svédországban, mint amilyen Nagy-Britanniában kialakult.

A felmérést végző Sifo svéd intézet véleménye szerint az eredményeket az befolyásolta, hogy megváltozott közvélemény-kutatásuk módszertana, most a résztvevőknek internetes kérdőívet kellett kitölteniük, míg a korábbiaknál egyéni interjúkat készítettek velük.

Kapcsolódó Cikkek