EUR: 325,34 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 27., hétfő
Hella

Egyéb VIII.kerület

A tavaszi szünetben sem maradtak éhesek a gyerekek

A kormány nemcsak kibővítette az ingyenes gyermekétkeztetésben részesülők körét, de az országgyűlés döntésének megfelelően ez évtől a szünetek alatt is gondoskodnia kell az önkormányzatnak a rászoruló gyerekek ebédjéről. Józsefvárosban a gyerekek kétharmada egész évben ingyen étkezik, és azon rászoruló gyermekek a tavaszi szünet alatt is kaptak enni, akiknek a szülei ezt kérték. Ráadásul egyre egészségesebb ételeket.

Child eats spaghetti, Image: 43292919, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Napi egyszeri meleg étel mindig lesz az asztalon

– Józsefvárosban ma a gyermekek kétharmada teljesen ingyenesen étkezik – tájékoztatott Sára Botond alpolgármester. A kerületben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma meghaladja az ezer főt, közülük mindenkinek biztosított az étkeztetés a szünidő idején is, ha a szülő igényli. Ez azt jelenti, hogy Józsefvárosban egyik szünidő idején sem maradhat egyetlen rászoruló gyermek sem éhesen.


menza_0

Egyre egészségesebb ételeket kapnak a közétkeztetésben részt vevők

Már a tavaszi szünetben is biztosította a rászoruló gyermekek számára az étkezési lehetőséget az önkormányzat, és ez így lesz a nyári, az őszi és a téli szünetben is.

– Ez összesen 70 munkanapot jelent. Tavaly nyáron 43 napot biztosított az önkormányzat, idén már 55-öt. Tavaly erre az állam 3 milliárd forintot szánt, idén már 5,3 milliárdot biztosít országosan, a mi költségvetésünkben állami támogatással együtt ez 38 millió forint forrást igényel, ebből 21 milliót az önkormányzat áll – részletezte az alpolgármester.


 

Az érintettek körének kibővítésével párhuzamosan egy kormányrendeletnek köszönhetően egyre egészségesebb ételeket kell a gyermekeknek biztosítani. Ez pedig az előállítási költség növekedését jelenti, de ezt Józsefvárosban az önkormányzat átvállalta a szülőktől.

Sára Botond

Sára Botond alpolgármester

Ezzel egy időben a szociális közétkeztetést igénybe vevők ellátását is javította az önkormányzat, a kerületi népkonyha területét 15 millió forintból a háromszorosára növelték, tehát többen tudják igénybe venni a szolgáltatást. Háromszázról 350-re bővítették a napi adagot az egész évben folyamatosan a Magdolna utca 43. szám alatt működő népkonyhán.

Kapcsolódó Cikkek