EUR: 346,26 Ft
CHF: 321,32 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Béren kivüli juttatás

A vártnál is hatalmasabb siker az Erzsébet-program

Amikor 2012-ben útjára indult az Erzsébet-program, talán csak kevesen gondolták, hogy milyen sokakhoz juthat el a kezdeményezés néhány év alatt. Idén átlépheti a 850 ezret azoknak a száma, akik az Erzsébet-program startja óta üdülési lehetőséghez jutottak. A kedvezményezettek mintegy fele gyermekek közül kerül ki.

Erzsébet-program, tábor (Fotó: EUF)

Fotó: EUF

Több tízezren adták be jelentkezésüket az Erzsébet-program 2016-os szociális üdülési pályázatára – derült ki a hivatalos statisztikákból. A február elején meghirdetett kiírás a nagycsaládosokat, a fogyatékossággal élőket és a nyugdíjasokat szólította meg, ők február végig adhatták be a szükséges dokumentumokat. A beérkezett pályázatok közül eddig 92 ezren nyertek el valamilyen pihenési lehetőséget. A nagycsaládosok kategóriájában összesen 53 ezren örülhetnek, de mintegy 4 ezer fogyatékossággal élő is sikeresen pályázott üdülésre. A nyugdíjas korosztályból több mint 34 ezer főnek bírálták el pozitívan a kérelmét: 17 ezren üdülési lehetőséghez jutottak, 18 ezren pedig kedvezményes fürdőjegyhez.


Hamarosan további pályázatokkal is jelentkezik az Erzsébet-program, így például megjelennek majd az Erzsébet-táborok kiírásai is. Ezekre egyébként egyénileg vagy akár csoportosan is lehet jelentkezni a www.erzsebetprogram.hu internetes oldalon.

Amennyiben minden a terv szerint alakul, az Erzsébet-programban idén mintegy 250 ezren vehetnek részt, ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy év végére a 850 ezer főt is meghaladja majd azoknak a száma, akik 2012 óta valamilyen formában bekerültek a kezdeményezésbe. Tavaly decemberig több mint 600 ezren nyertek el üdülési lehetőséget, ami talán még ennél is jobb hír, hogy közülük több mint 300 ezren gyermekek voltak.


Az Erzsébet-program európai viszonylatban is egyedülálló, hiszen a résztvevők számát tekintve ekkora volumenű szociális üdültetés a kontinensen csak itthon valósul meg. Ennek elismeréseként 2014 szeptemberében Magyarország elnyerte az Európai Nagycsaládosok Szövetségének (ELFAC) díját. Ez a szervezet jelenleg 50 millió embert, egyúttal 9 millió nagycsaládot képvisel. A nagycsaládosok díjának értékét az is növeli, hogy hazánk az Európai Unió 28 tagállama közül egyedüliként nyerte el ezt a kitüntetést.

Az Erzsébet-program élvezi a magyar kormány támogatását, ennek is köszönhetően idén például 6 milliárd forint áll rendelkezésre a kedvezményes üdültetésekre és táboroztatásokra. A szükséges források a központi költségvetésen túl az Erzsébet-utalványcsalád forgalmazásának pénzügyi eredményéből származnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.