EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 25., szombat
Orbán

Külföld

A Vöröskeresztet használta fedőcégnek a panamai ügyvédi iroda

Tudta nélkül a Nemzetközi Vöröskereszt (NVK), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) is részesült a Mossack-Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore-cégeinek jövedelmeiből, legalábbis papíron – hívta fel rá a figyelmet a Le Monde című francia napilap vasárnap.

A panamai gazdasági jog egyik kiskapuját kihasználva a Mossack-Fonsecának lehetősége volt rá, hogy a Vöröskereszt tudta és beleegyezése nélkül őt jelölje meg a körülbelül 500 offshore cég pénzeit tisztára mosó Faith Foundation és Brotherhood Foundation (Hit, illetve Testvériség Alapítvány) kedvezményezettjeként. Eközben a Mossack-Fonseca ügyfelei anonim tulajdonosként élvezhették a névtelenség minden áldását: számlanyitáskor sem kellett nyilvánosságra hozniuk kilétüket, mivel a kedvezményezett megadása elég volt a panamai bankoknak.


Az ügyvédi iroda tájékoztatása szerint ez nem jelenti azt, hogy az NVK vagy bármely más kedvezményezett tulajdonosi jogokkal rendelkezne a fenti alapítványokban, és peres esetben sem formálhatna igényt azokra.

A Nemzetközi Vöröskereszt a fenti alapítványokon és az általuk birtokolt offshore cégek során keresztül több neves politikussal, köztük Néstor Kirchner és Cristina Fernández de Kirchner volt argentin elnökökkel, illetve Kalifa bin Zájid ál-Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek jelenlegi elnökével is kapcsolatba hozható. Az egykori argentin elnöki pár egy üzletember és a Faith Foundation segítségével mintegy 65 millió dollárnyi közvagyont moshatott tisztára, míg Sejk Nahajan felkapott londoni negyedekben vásárolt lakásokat ugyanezen alapítvány közvetett segítségével.


Az 1863-ban Genfben alapított Nemzetközi Vöröskereszt természetesen egy fillért sem látott az állítólag a nevére folyósított összegekből.

Peter Maurer, a szervezet elnöke felháborodottan utasította el a Mossack-Fonseca eljárását.

“Különös gonddal kell ügyelnünk nevünk tisztaságára” – mutatott rá. “Ha a Nemzetközi Vöröskereszt jó híre bemocskolódik, az emberéleteket sodorhat veszélybe” – tette hozzá Maurer a Sonntagszeitung című svájci hétvégi lapban.

A Mossack-Fonseca számos esetben a Természetvédelmi Világalap (WWF) nevével is visszaélt.

Azonban a kiszivárgott dokumentumokból kiderült: előfordult, hogy homokszem került a gépezetbe. Az ügyvédi iroda egy francia ügyfele például tíz év működés után 2013-ban fel szerette volna oszlatni a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett vállalatát, hogy hozzáférjen a társaság által a genfi HSBC bankban időközben felhalmozott 3 millió euróhoz. A bökkenő azonban az volt, hogy a bankkal és a Mossack-Fonsecával L’Oiseau (A madár) álnéven levelező ügyfél cégének kedvezményezettje szintén a WWF volt, amelynek aláírása három formanyomtatványon is szükségesnek bizonyult a vállalat felszámolásához. A Madár – mivel valójában semmiféle kapcsolatban nem állt a WWF-fel – végül hamis aláírással ellátott nyomtatványokat adott be.

A WWF tevékenységéért felelős igazgató, Maria Boulos jelezte: az ügyletek szervezete beleegyezése és tudomása nélkül történtek, és jogi válaszlépéssel fenyegette meg az ügyvédi irodát.

Az offshore-botrányban főszereplő Mossack-Fonseca a Sonntagszeitung szerint nem válaszolt a segélyszervezetek jó hírének besározásával kapcsolatos kérdésekre. A működését feltáró iratok napvilágra kerülése óta az ügyvédi iroda vezetői többször is visszautasították az őket ért vádakat, és jelezték, hogy tevékenységük során teljes mértékben tiszteletben tartották a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csomagba rejtett bomba robbant Lyonban

    Csomagba rejtett bomba robbant Lyonban

    Több ember megsebesült feltehetően egy csomagba rejtett pokolgép felrobbanása következtében péntek délután a franciaországi Lyonban – közölték a hatóságok.

  • Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba

    Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba

    Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba: hat évvel az Adéle élete 1-2. fejezet című filmjének fődíja után a tunéziai származású francia rendezőnek a hivatalos versenyprogramba meghívott Mektoub, My Love: Intermezzo című filmjét olyannyira negatívan fogadta a csütörtök esti bemutatón a közönség, hogy a főszerepet alakító Ophélie Bau még a vetítés alatt távozott a teremből, a rendező pedig elnézést kért a nézőktől.