EUR: 346,40 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Egyéb XXII.kerület

Agorája is van Budafok-Téténynek

Fotó: Budafok-Tétény önkormányzat

Karsay Ferenc polgármester együtt ünnepelt a fiatalokkal az új agorán

piac22

A helyiek birtokba vették az új közösségi teret

Hivatalosan is birtokba vehették az itt élők a Budafoki Szomszédok Piacát az új köztérrel, valamint a Stáció lépcsőt és a Péter-Pál-kápolna mellett kialakított közösségi kertet. A lakosságnak rendezett átadóünnepségen a Budafok Big Band is szórakoztatta a közönséget.

BBB22

Puskás Csaba (középen), a Budafok Big Band vezetője köszöntötte a közönséget

A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatának támogatásával épülhetett új piac és köztér Budafok-Tétényben, illetve ennek köszönhetően újulhatott meg a Stációk menti lépcsősor, készült el a Stáció Kert a kilátóval. A fejlesztések a település épített környezetének megóvását, a lakossági, illetve egyházi igényeket és a helyi turizmus fellendülését is szolgálják.


– Egy piac nem csupán kereskedelmi szempontból fontos egy város számára, ez egyben a mai kor agorája, találkozási pontja is – fogalmazott Karsay Ferenc. A polgármester hozzátette, Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta tervezte egy a városképhez illeszkedő új piac és hozzá kapcsolódó közösségi tér kialakítását. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, azért hívták életre a TÉR_KÖZ pályázatot, hogy Budapest közösségi terei megújuljanak.

A budafoki beruházások létrejötte széles körű összefogás eredménye: a TÉR_KÖZ pályázatot kiíró fővárosi önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, a kerületi civil szervezetek és a piac bérlőinek együttműködésén alapszik. A piac és a hozzá tartozó köztér terveit Kertész András és csapata készítette.


– A fejlesztés hatására érezhetően megélénkült a budafoki piac forgalma, és ennek pozitív hatását már tapasztalhatják a környékbéli kereskedők, üzlettulajdonosok is, a magas színvonalú, igényesen kialakított új épület lendületet ad a kerület kiskereskedelmének. Ez közvetve hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez, a környékbeli ingatlanok értéknövekedéséhez, egy élhetőbb kerületközpont kialakulásához – foglalta össze az eredményeket Karsay Ferenc.

Szintén a TÉR_KÖZ pályázat keretében hajtották végre a Stáció lépcső, a budafoki kálvária és környezete rehabilitációját is, Rimely Károly, Rimely Ádám és Holtság Ágnes tervei alapján. A program által érintett terület magában foglalja a Péter-Pál utca egy rövid szakaszát, a Stáció lépcsőt és utcát, a Péter-Pál-kápolna telkét, a vele szemben található üres önkormányzati telket, a Kálváriahegy utca felső részét, a Szikla utca alsó szakaszát és a Golgota telkét. Karsay Ferenc hangsúlyozta, a munka nem ért véget, Budafok-Tétény belvárosának városképi megújulása idén folytatódik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.