EUR: 345,11 Ft
CHF: 321,25 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Tech

Az e-Health-ről is beszél majd az utókor

Nem sokat kell már aludni ahhoz, hogy a digitalizáció végérvényesen felüsse a fejét a hazai egészségügyben: az ígéretek szerint 2017-től már a magunk bőrén tapasztalhatjuk az elektronikus egészségügyi rendszer remélhetőleg pozitív hozadékait. A fejlesztéssel elektronikus formát kapnak a beutalók és a receptek is, a leletek, a zárójelentések és a kórtörténetünk pedig bárhol, bármikor elérhetővé válik az orvosok számára. Megnéztük, hogy mit tud az e-Health.

e-health, egészségügy, digitalizáció (Fotó: Profimedia)

Fotó: Profimedia

Ha minden jól megy, 2017 első negyedévétől hivatalosan is megkezdi működését az elektronikus egészségügyi rendszer Magyarországon. A fejlesztés legfontosabb része az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely az az egészségügy összes szereplőjének (lakosság, egészségügyi dolgozók, egészségügyi intézmények) adatait tartalmazza. A betegadatok elektronikus elérhetősége annak a digitális forradalomnak a része, amelyet az egészségügyön belül röviden csak e-Health néven szoktak emlegetni. Ennek lényege, hogy olyan információs technológiát telepít a szektorba, amellyel hatékonyabbá és gyorsabbá válhat az ellátás. Vegyünk néhány példát.


Az elektronikus egészségügyi rendszer lehetővé teszi, hogy mire egy beteghez kiér a mentő, addig a mentőorvos már felkészülhessen az illető kórtörténetéből és tisztába kerüljön mondjuk azzal, hogy a páciens mire érzékeny. Vagyis a betegek orvosi dokumentumainak (mint röntgenfelvételek, zárójelentések vagy egyéb leletek) hozzáférhetőségének megteremtésével életeket lehet menteni. A digitalizáció ennél kisebb súlyú esetekre is jótékony hatással lehet: megoldja a receptfelírás körülményességét, hiszen az e-receptek megjelenése hosszú távon felválthatja a papíralapú vényeket, de az egyes időpontfoglalásokat is jóval leegyszerűsíti, valamint a távkonzultációra is lehetőséget teremt.

Mi fán terem az e-Health?

Az e-egészségügy fogalma a 2000-es években az Európai Bizottság szóhasználatában eredetileg az elektronikusan elérhető egészségügyi szolgáltatást jelentett. Később az orvosi, illetve az egészségügyi informatika kifejezések szinonimájává vált. A jelenlegi meghatározás szerint az e-Health a megelőzést, a diagnosztizálást, a kezelést és a nyomon követést segítő információs és kommunikációs technológiák összessége.

Az e-egészségügy más területeken is előrelépést hozhat, így az egészségügyi adatokhoz való hozzáférés megkönnyítése mellett a vizsgálati eredmények eljuttatásának gyorsaságában, a határokon átívelő gyógykezelések összehangolásában, vagy akár egy egészségügyi információs hálózat kiépítésében is javulást hozhat. Ez utóbbi konkrét egészségügyi veszélyek elhárítása, illetve a válaszlépések összehangolása miatt lehet fontos. De a személyek életében is könnyebbséget jelenthet. A kezelések és a mellékhatások például sokszor fájdalommal járnak, amelyeket fájdalomcsillapítókkal kezelnek. Van már olyan viselhető digitális eszköze, amely éppen a krónikus fájdalmat hivatott enyhíteni. Ezt a technológiát éjszaka, alvás közben is szabad használni.

A rendszer kritizálói ugyanakkor arra is rávilágítanak, hogy az az e-egészségügy alkalmazása során számos probléma is felmerülhet. Az egyik legkardinálisabb a titoktartásra és a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályozási keret hiánya. A szakemberek a kérdés kapcsán azt hangsúlyozzák, hogy társadalmi konszenzus kialakítása lenne szükséges annak eldöntésében, hogy mi a fontosabb: megakadályozni az érzékeny adatok illetéktelen kezekbe kerülését vagy az adatok védelmére hivatkozva a gyógyulás esélyének hátráltatása. A mostani szabályozás bár nem teljes körű, azt azért rögzíti, hogy a beteg megtilthatja az egészségével és ellátásaival kapcsolatos adatainak központi tárolását és meghatározhatja, hogy ki, mikor, milyen esetekben láthatja az orvosi papírjait.

Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Napi több órát töltünk telefonnyomkodással
  A folyamatosan változó technológia, az egymást követő újdonságok gyakran okoznak olyan érzést, hogy “Jézusom, ez már követhetetlen, ennek biztosan katasztrófa lesz a vége!

 • Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  A filter bubble, vagyis a szűrőbuborék gyakkorlatilag az a jelenség, amikor az online térben csak a hozzánk hasonlók és a miénkkel egyetértő vélemény vesz körbe bennünket.

 • A digitális én

  A digitális én

  Nagyon ritka, ha valakinek az online személyisége teljesen megegyezik a valós énjével. Szerencsés esetben csupán egy kicsit kozmetikázott és ráncfelvarrott a digitális közösségi identitás, súlyosabb esetben azonban köszönö viszonyban sincs a valósággal.