2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Külföld

Az összeomlás szélén a szíriai tűzszünet?

Az összeomlás szélén áll a februárban meghirdetett tűzszünet Szíriában – vélekedett a francia Journal de Dimanche-ban vasárnap megjelenő interjúban Baszma Kodmáni, az ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság egyik tagja.

A vasárnaponként megjelenő lapnak a szíriai ellenzéki vezető azt mondta, hogy a tűzszünetet ellenőrizni hivatott amerikai-orosz misszió gyenge.


A harci cselekmények abbahagyásáról Washington és Moszkva állapodott meg. Az egyezség február 27-én lépett életbe. A szíriai kormányerők, valamint az ellenzéki fegyveres csoportok is csatlakoztak a megállapodáshoz, amely azonban sosem vonatkozott az országban tevékenykedő terrorszervezetekre, az Iszlám Államra és az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Frontra sem.

Kodmáni közölte: Oroszország még a tűzszünet életbe lépése előtt igyekezett elvágni a mérsékeltnek mondható ellenzéki erők utánpótlási útvonalait, csapást mérve rájuk. Az ellenzéki vezető úgy vélte, hogy a márciusban bejelentett orosz kivonulással Moszkva azt üzente meg az Aszad-rezsimnek, hogy a támogatás nem végtelen és nem feltétel nélküli.

A szíriai felek közötti béketárgyalások a tervek szerint április 13-án folytatódnak Genfben. A megbeszélések célja az ENSZ szándékai szerint az, hogy a nyár végéig sikerüljön megállapodni a politikai átmenetről, majd egy éven belül parlamenti és elnökválasztást tartsanak Szíriában.

“Mi fenntartjuk, hogy teljes jogkörrel, Bassár el-Aszad elnök jogköreivel is felruházott átmeneti hatóságra van szükség, Damaszkusz viszont nemzeti egységkormányt akar néhány ellenzékivel és függetlennel. Senki nem tudja, hogy lehet ezt a két elképzelést összebékíteni” – magyarázta Baszma Kodmáni a lapnak.

A szíriai háború az elmúlt években több mint 270 ezer ember halálát okozta és milliók váltak földönfutóvá.

Kapcsolódó Cikkek