2019. május 21., kedd
Konstantin

Külföld

Az új iPhone-okat nem tudja feltörni az FBI

Az újabb iPhone-okat nem lehet feltörni azzal a technikával, amellyel a San Bernardino-i lövöldöző telefonjához sikerült hozzáférnie az FBI-nak – közölte csütörtökön a hatóság.

A Szövetségi Nyomozó Iroda és a készüléket gyártó Apple hónapokon át jogi csatát vívott egymással, mert a szövetségi ügynökök arra akarták kötelezni a céget, hogy törje fel a telefont, ám a vállalat ellenállt, mondván: ezzel készülékek milliói válhatnának potenciálisan feltörhetővé. Végül az FBI a cupertinóiak segítsége nélkül is hozzáfért a telefon, egy iPhone 5C tartalmához egy harmadik, meg nem nevezett fél bevonásával.


“Sem a 6-ossal, sem az 5S-sel nem működik” – nyilatkozott maga az FBI igazgatója, James Comey. Az FBI vezetője azt is tudatta: még folyik a vita a kormányzatban arról, hogy elárulják-e az Apple-nek, hogyan sikerült feltörni a készüléket.

“Ez egy érdekes kérdés, mert ha eláruljuk nekik, akkor nyilván befoltozzák a biztonsági rést, és akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad” – magyarázta az FBI igazgatója. Az Apple mindenesetre közölte: ők a továbbiakban is készek együttműködni a hatóságokkal, és ahogy tudnak segítenek minden nyomozásban, ugyanakkor termékeik biztonságosságát is folyamatosan tökéletesítik.

Az iPhone Syed Rizwan Farooké volt, aki feleségével együtt 14 embert ölt meg tavaly decemberben a kaliforniai San Bernardinóban.

Kapcsolódó Cikkek