EUR: 344,62 Ft
CHF: 318,85 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Program

Csak kacagni kell!

Karinthy Frigyes és Molnár Ferenc: “Csak kacagni kell” című humoros írásaiból készül bemutatóra a Kazán István Kamaraszínház színészképző stúdiója. A Lokál a Kérem vissza az iskolapénzt, A hang, A Tudomány, Az énekóra és megannyi klasszikus, jelenet, munkamániás, gürcölős próbáján járt, majd Kriszt László rendezővel beszélgetett.

L0068365 Joseph Priestley, the discoverer of oxygen. (Frame only) Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://wellcomeimages.org Frame for L0068364 - Joseph Priestley, the discoverer of oxygen. Priestley (1733-1804), radical politician, chemist and Nonconformist minister, is portrayed playing backgammon in his house in Birmingham when he received the news that it was about to be attacked by an anti-radical mob. The attacks took place on 14-16 July 1791, and the library, furnishings and equipment represented in the present painting were all destroyed. Priestley himself fled to Hackney. 1912 By: Ernest BoardPublished: [1912] Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Kriszt László “kis csapata” (Fotó: Telegdy István)

– Nem is olyan egyszerű az irónia, a humor, a vicc, jól megszenvedtek  a próbák alatt a növendékek, ez mindig így van?
– Igen, ennek mindig így kell lennie, mert amiért nem dolgozik meg a színész vagy növendék, az egyszerűen nem lesz az övé, s azt a közönség is észreveszi. A “Humorban nem ismerek tréfát” Karinthy Frigyes mondást, muszáj mindenkinek magáévá tennie. Ezt, mint minden mást is, csak komolyan szabad venni, s akkor megszületik színpadon az, amitől folyik a nézőnek a könnye a kacagástól.
– Hogyan válogatta ki a remekműveket?
– Az igazság az, hogy ezt az összeállítást már megrendeztem a 2014-ben végzett színész osztályomnak, s akkor hatalmas sikere volt. Úgy gondoltam hogy az első féléves Shakespeare
és Ovidius vizsga után, mutassunk be egy teljesen más jellegű műfajt, hiszen most is egy tehetséges színész osztályt sikerült tanítanom az elmúlt évben.
– Még szinte gyerekek, vagy éppen elsőéves növendékek is láthatók majd, őket hogy sikerült beépíteni ebbe a nem éppen könnyű vizsgába?
– A csoport egyik fele beszédtechnikára, a másik fele színészképzésre járt, de mivel mindkettőt tanulták az elmúlt időszakban, így mindenki a tudásszintjének megfelelő jelenetet kapta.


– Azt láttam hogy a gyerekek és a tinik is felveszik a versenyt, az idősebb, rutinosabb, érettebb, vagy már végzett színészkollégáikkal!
– Igen, a célom is az volt ezzel a vizsgával hogy a tudás szinttől függetlenül, mindenki betudjon mutatkozni és ne legyen nagyon észrevehető az, hogy valaki egy éve, vagy éppen három éve jár hozzánk. Persze a színpadi rutin, a
tudás szint különbség érezhető lesz, de ez nem fog a minőség rovására menni, ezt megígérhetem!
– Gajdos József és Horváth László, rutinos színészeket is látni lehet majd, ők ugye nem növendékek?
– Nem, persze hogy nem. Látták a próbafolyamatot, s kedvet kaptak. Aztán szóltak hogy szívesen részt vennének ők is, egy jelenet erejéig, s én örömmel mondtam igent. Egyébként Karinthy Frigyes: Ultima ráció című jelenetét fogják alakítani.

Ha érzel magadban tehetséget, akkor jelentkezz!
Fiatal színészeket és énekeseket keresnek!

A Brand színház és a Kazán István Kamaraszínház Angyalföldi srácok “56” címmel idén ősszel tervezi bemutatni
azt a zenés drámát, amihez castingot hirdetnek az alkotók, énekelni tudó fiatal színészek, színésznők jelentkezését várják. Aki érez magában tehetséget az írjon a [email protected] e-mailre.

 

– Több jelentnél az eredetitől eltérő szövegváltozásokat lehet észre venni. Például a a Karinthy Frigyes: Kérem vissza az iskolapénzt című jelenetben.
– Amikor ezek az írások megszülettek, lényegében Karinthy és Molnár is, egyfajta tükröt tartott az adott társadalmi osztályok elé. A szövegkörnyezet azonban azóta megváltozott, nem a tartalom, hanem a stiláris része. Így itt-ott, XXI-ik századira
alakítottam úgy, hogy a a mai fiatal generációknak is érthető, s ez által élvezhető legyen. Az ön által említett jelenet főszereplője, ráadásul egy Nigériai származású, egyébként nagyszerű színész,
Onix Lan, aki miatt muszáj volt  a szövegváltoztatásokra.
– Mikor lesz a bemutató?
– Május 31-én,  a Fészek Művészklubban, 17 órai kezdéssel.


Kapcsolódó Cikkek