EUR: 326,38 Ft
CHF: 289,28 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Egyéb XXI.kerület

Eltűnik a „szellemváros” a Duna-partról

Az egykori napközis tábor területe 10 éve pusztul a Hollandi úton. Omladozó házak, gazzal benőtt medence, Trabant-roncs áll a festői adottságokkal rendelkező területen, melyet a csepeli önkormányzat most visszavásárolt. A terep rendezése után újabb sport- és szabadidős zöldterületet kapnak az itt élők.

Csepeli napközis tábor  (Fotó: Máté Krisztián)

A kapun belépve elsőként egy rozsdás Trabant látható (Fotó: Máté Krisztián)

A csepeli önkormányzat 95 millió 100 ezer forintért vásárolta vissza egy árverésen azt a Hollandi úton található Kis-Duna-parti telket, amelyet egy magáncég szerzett meg tisztázatlan körülmények között tíz évvel ezelőtt. A befektetőnek az volt a célja, hogy három kétszintes és három hatszintes blokkból álló luxuslakóparkot épít. A beruházás ellen sok ezer csepeli tiltakozott, de azt végül csak a gazdasági válság és a cég csődje tudta megakadályozni.


Csepeli napközis tábor  (Fotó: Máté Krisztián)

Ezekben az épületekben egykor boldog gyerekek nyaraltak (Fotó: Máté Krisztián)

– 25 évvel ezelőtt találkoztam először ezzel a területtel, nyaranta tanár kollégáimmal néhány hetet eltöltöttünk itt azokkal a gyerekekkel, akik napközis táborba jártak a szünidő alatt. Azután jöttek a nagy gondolatok – emlékezett Németh Szilárd országgyűlési képviselő.  – A városrész kommunista-szocialista vezetősége elvette a szociálisan rászoruló gyerekektől ezt a területet, s végül azzá tették, ami most látható. A környék lepusztult, az épületek romosak. Azt a medencét, amely most is itt van, nyáron nem töltötték fel vízzel, mert nem tellett rá a szocialista önkormányzatnak. Üres medence, tele zseb – ez a szóbeszéd járta akkor, mert valakiknek nagyon megérte, hogy tönkretegyék a gyerekek kedvelt táborát – fogalmazott a politikus a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Csepeli napközis tábor  (Fotó: Máté Krisztián)

Csepeli napközis tábor (Fotó: Máté Krisztián)

Az eseményen Borbély Lénárd és Takács István felszámolóbiztos írta alá az adásvételi szerződést. A terület átadásán jelen volt Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester és a Csepeliek a Zöld Kis-Duna-partért Egyesület tagjai, akik annak idején szót emeltek azért, hogy a Duna-parton ne épülhessenek luxusingatlanok.


– Én nem vagyok az egyesület tagja, de mindig is érdekelt a terület sorsa, mivel itt lakom a környéken –mondta Marika néni, miközben a romos házak között sétáltunk.  – Nézze meg, mi van itt. Be se nézek a házakba, mert árad a húgyszag. Hajléktalanok laktak itt! Alig várom, hogy megszépüljön ez a terület! – magyarázta a hölgy.

– A mai az egyik legjelentősebb nap Csepel életében – jelentette ki Borbély Lénárd. – Ez talán az egyik legszimbolikusabb döntése az önkormányzatnak, mert mi rendbe tesszük azt, amit az elődeink hagytak lerohadni. Nagyon szerencsés, hogy a civileknek, az itt élőknek és az önkormányzatnak egybeesik az elképzelése. Most még egy nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy a csepeliekhez kerüljön vissza a Kis-Duna-part legnagyobb része – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a terület csaknem 14 ezer négyzetméter, vagyis nagyjából feleakkora, mint a városligeti Hősök tere.

Borbély Lénárd tájékoztatása szerint a csepeli önkormányzat 2011 tavaszán kezdte meg a Kis-Duna-part rendbetételét: megújult a parti ösvény, a Daru-domb környéke, az ifjúsági tábor. BMX-pálya és több fitneszpark épült, idén pedig Budapesten is egyedülálló játszótér készül a Pusoma vendéglő előtt, a kompnál pedig vandálbiztos toalett. Emellett az ifjúsági tábor területén épül meg az a többfunkciós sportcsarnok is, amely semmit nem vesz el a zöldterületből, de tovább erősíti a parton a pihenési, sportolási és szabadidő-eltöltési lehetőségeket. Az önkormányzat tervei a most visszavásárolt ingatlannál is hasonlók. Ezen a területen sem lesz lakópark, fejleszteni csak és kizárólag sport- és szabadidős céloknak megfelelően, a zöldterület megtartásával, annak fejlesztésével lehet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.