2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Elúszott a szír béke: a felkelők hevesen támadják a kormányerőket

Heves támadást indítottak a szíriai felkelők a kormányerők ellen az ország nyugati részén fekvő Latakia tartományban, illetve Hama közelében hétfőn – jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Eközben Homsz tartományban a kormányerők légicsapásai négy emberrel végeztek, többeket pedig súlyosan megsebesítettek.


Hamában a felkelők csaknem teljesen megszerezték Kirbat an-Nakusz városát. A Hama tartománybeli, stratégiai jelentőségű Ghab-síkságon előrenyomuló csoportok között olyanok is vannak, amelyek nem fogadták el az amerikai-orosz erőfeszítések eredményeként létrejött, február 27-én életbe lépett tűzszüneti megállapodást.

A felkelők hétfőn bejelentették, hogy “új harcot” indítanak Damaszkusz ellen, amely szerintük többször megsértette a fegyvernyugvási egyezményt. Egyelőre nem tisztázott, hogy a jelenlegi támadások már ennek az “új harcnak” a részei-e.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), a komoly erőt képviselő Ahrar as-Sam szélsőséges csoport, illetve nyolc másik fegyveres szervezet közleményében tudatta, hogy erővel válaszol a hadsereg civileket célzó támadásaira.

“A kormány menekülttáborokat és lakónegyedeket célzó erőszakcselekményei után közös műveleti központ létrehozását, valamint válaszcsapások megindítását jelentjük be” – fenyegettek a felkelők.

Röviddel a genfi béketárgyalások harmadik fordulója után az összecsapások veszélybe sodorhatják az ötéves szíriai konfliktusnak véget vetni hivatott, törékeny tűzszünetet, amelyről februárban kötöttek megállapodást. Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott múlt szerdán az ellenzék vezéralakjaival, pénteken pedig a damaszkuszi kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseket.

A genfi tárgyalásokon részt vevő ellenzéki küldöttség vezetője, Aszad az-Zúbi szerint a kormány Aleppó ostromával határozottan azt üzente, hogy katonai megoldásra törekszik.

Kapcsolódó Cikkek