EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Emberöléssel vádolják a palesztin merénylőt agyonlövő izraeli katonát

Emberölés és kötelességszegés miatt vádat emeltek a katonai bíróságon a sebesült palesztin merénylőt mintegy egy hónapja Hebronban agyonlövő izraeli katona ellen – jelentette az izraeli közszolgálati rádió hétfőn.

A katonai ügyészség február végén gyilkosság vádjával indított vizsgálatot, de végül csak az enyhébb emberölés vétkével nyújtotta be a jaffói katonai törvényszéken a palesztin merénylőt lelövő katona elleni vádiratot.


Az ügyészség szerint a palesztin késelő merénylő sebesülten a földön feküdt és lelövése idején nem veszélyeztette a katonát és környezetét. A vádlott a vádirat szerint megközelítette és közelről fejbe lőtte a palesztin késelőt.

A jaffói katonai hatóság szerint a lövést leadó katona tettével jogilag indokolatlanul megsértette a katonai szabályzat tűzparancsra vonatkozó eljárását. Az ügyészség az eljárás folytatásáig a vádlott fogva tartását kérte.


Ügyvédje szerint viszont megfelelően járt el a merénylőt lelövő katona, mert nem lehetett benne bizonyos, hogy korábban ártalmatlanná vált a palesztin támadó. Szerinte ezt bizonyítja, hogy az eseményt rögzítő videofelvételen a késelő mozgására és egy testén lévő robbanószerkezetre figyelmeztető hangokat lehet hallani. Az ügyvéd a katona szabadon engedését kérte a bírósági eljárás idejére, mert szerinte nem jelent veszélyt senkire.

Az emberöléssel vádolt katona családja nagygyűlést tervez keddre Tel-Aviv legnagyobb terére, amelyen szabadon engedését követelik. Ezen az eseményen többek közt részt vesz Izrael egyik legnépszerűbb énekese, Éjál Golán is.

Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt Hebronban egy izraeli katona közelharcba keveredett egy ellenőrző pontnál a késsel rátámadó palesztinokkal, akik megsebesítették. Ekkor az őrhelyen álló más katonák lelőtték a merénylőket.

Az izraeli hatóságok később letartóztatták azt a katonát, aki a jelek szerint a már földön fekvő és ártalmatlanná tett egyik merénylőt agyonlőtte, miután a palesztin közösségi médiában nyilvánosságra hoztak egy ezt dokumentáló videofelvételt.

A katona gyilkossággal történő megvádolása széleskörű bírálatot váltott ki az izraeli jobboldalon. Naftali Bennet oktatási miniszterrel az élen azzal vádolták a hadsereget, hogy nem nyújt támaszt a nehéz körülmények között harcoló katonáknak. Az ügyben heves társadalmi viták folytak a közösségi médiában, ahol az izraeliek jelentős része a lövéseket leadó katona mellé állt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Nyugdíjba megy Palmerston macska, amely a brit külügyminisztérium főegerészeként szolgált az elmúlt több mint 4 évben – tudatta az állat Twitter-oldala mintegy 100 ezer követőjével pénteken.

 • Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Hamarosan lezárul a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és a jövő héten bejegyzik – jelentette be Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak Ufában, egy helyi kórházbővítés ünnepségén.

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.