2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

Ezrek tüntettek Lengyelországban az abortusztörvény ellen

Tüntetők ezrei tiltakoztak ismét Varsóban szombaton a lengyel abortusztörvény szigorítása ellen, amely már így is az egyik legszigorúbb Európa-szerte.

A fővárosban és más lengyel városokban tartott tiltakozó akciókra egy új abortusz-párti csoport szólított fel, amely ellenzi a terhességmegszakítás szabályozásának a püspöki kar elnöksége által szorgalmazott szigorítását, illetve a lengyelországi életvédő egyesületek által követelt teljes betiltását. Utóbbi szervezetek nemrég aláírásgyűjtést kezdeményeztek egy ilyen értelmű törvényjavaslat támogatására.


A fővárosban mintegy 8000 ember gyűlt össze a parlament alsóháza, a szejm előtt a demonstrációt szervező Visszavenni a Választást nevű csoport becslése szerint. A csoport több feminista szervezetet és baloldali pártot tömörít magába.

“Elég volt” skandálták a tüntetők, akik közül sokan dróthuzalból készült vállfát tartottak a kezükben, emlékeztetve arra, hogy korábban ilyeneket használtak a törvényen kívüli magzatelhajtásokhoz. Egy tüntető a kormányfő, Beata Szydlo képét tartotta a magasba, amelyen a következő felirat állt: “A pokolban külön hely van azoknak a nőknek fenntartva, akik nem támogatják nőtársaikat.”


Az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény értelmében az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.

Az abortusz-ellenes szervezetek törvényjavaslata a nemi erőszak és a magzat deformációja esetében is tiltaná a terhesség megszakítását, s azt csak akkor engedélyezné, ha másképp veszélybe kerül az anya élete. A törvény megszegéséért járó maximális büntetést a jelenlegi két évről öt év szabadságvesztésre emelnék.

A kezdeményezést mind a kormányfő, mind pedig Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke támogatná. Ahhoz, hogy a parlament elé kerüljön, a 100 ezer aláírónak kell támogatnia a törvényjavaslatot.

Az ellenzők is aláírásgyűjtésbe fogtak egy ellentétes előjelű beterjesztéshez, amely a terhesség harmadik hónapjáig liberalizálná az abortuszt.

Feminista szervezetek becslése szerint évente 100-150 ezer lengyel nő esik át titokban végrehajtott művi terhességmegszakításon, amelyet odahaza vagy német, szlovák, osztrák klinikákon hajtanak végre. Az engedélyezett magzatelhajtások száma a 38 milliós országban évente 700 és 1800 között van.

Kapcsolódó Cikkek