2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Egyéb XIV.kerület

Fejünk fölött Zugló

Míg külföldön szájtátva csodálkozunk rá a gyönyörű épületekre, homlokzatokra, addig itthon észre sem vesszük, mi van fölöttünk. Pedig ha felemeljük a fejünket, a zuglói házak csodás dolgokról mesélnek.

A befalazott asszony legendája, avagy igaz-e a  Thököly út 61.-ben található erkély kőszobrának romantikus története

A szobrot nyáron az előtte lévő fa hatalmas lombkoronájától nem lehet látni

A márványasszony legendája


Minden zuglói ismeri a legendát: a Thököly út 61.-ben van egy erkély, amelyről egy női alakot mintázó szobor pásztázza az utat. A történet szerint az első világháború idején a lakásban egy fiatal házaspár élt. A férj bevonult, felesége pedig hűségesen várta, míg egy nap a férfi halálhírét hozták. Az asszony szíve azt súgta, a férfi él, attól kezdve a nap minden percét az erkélyen töltötte és várta, hogy az ura hazatérjen. Közben tombolt a spanyolnátha, és a fiatalasszony is megbetegedett, de utolsó leheletéig várta haza szerelmét, végül az erkélykorlátra támaszkodva, az utcát fürkészve érte a halál. Néhány nap múlva a férj hazatért a frontról és szobrot állíttatott hűséges kedvesének, az erkély ajtaját pedig befalaztatta, hogy többé senki ne léphessen ki rajta.

Az Esti Hírlap 1958. február 7-ei számában azonban Ybl Ervin professzor, a neves művészettörténész – a palota építőjének fia – elmesélte, hogy a házat édesapja, Ybl Lajos építész tervezte az első világháború előtt Pápai Manó varrógép-kereskedő számára. –  Akkoriban harmadik egyetemi éveimet a párizsi Sorbonne-on végeztem, és beutaztam egész Franciaországot, hogy a műemlékeit tanulmányozzam – mesélte a lapnak Ybl Ervin. –  Egy alkalommal Bourges-ban jártam, ott láttam Jacques Coeurnek,  VII. Károly francia király dúsgazdag pénzügyminiszterének kései gót palotáját, melynek bejárata mellett jobbra és balra egy-egy kőből faragott kitekintő férfi és nő figyel… Hazatérve elhoztam e palota képét és megmutattam atyámnak. Ez az eszme annyira megtetszett neki, hogy a Pápai-villa számára is faragtatott ilyen figyelő női alakot Ligeti Miklóssal.


Légkondi és női szobor Stefánia út ( Fotó: Sáfár Tibor)

Légkondi és női szobor
( Fotó: Sáfár Tibor)

Jelen és múlt a Stefánián

A XXI. században a városi nyarak elengedhetetlen túlélési eszköze a légkondicionáló. A kültéri egységek ormótlan dobozai azonban nem feltétlenül illeszkednek a környezetbe. A Stefánián bizarr páros a modern kor kánikulájának emblémája és a törökülésben ülő, szecessziós hangulatot idéző alak.

 

Zichy Géza utca 10 zugló

Felújítva olyan lenne, mint a Disney mesék kastélya

Molnár Ferenc és Bajor Gizi is lakott itt

A Zichy Géza utca 10.-ben található mini lovagvár 1897-ben épült, a századforduló divatos portréfestője, László Fülöp műteremházaként. Az a Gyalus László tervezte, aki részt vett a Mátyás-templom restaurálási-tervezési munkáiban is. Amikor László Fülöp külföldre költözött, az ingatlant bérbe adta. Bérlői között volt egy ideig Molnár Ferenc is. A következő tulajdonos, Paupera Ferenc bankár egy rövid ideig Bajor Gizi színésznő második férje volt. A különböző méretű ablakok, tornyok, igazi mesebeli  kastélykaraktert adnak az épületnek.

 

 

 

Mediterrán hangulat az Izsó utcában

Zuglói házak ( Fotó: Sáfár Tibor)

Régi erkély újragondolva
( Fotó: Sáfár Tibor)

A gazdagon díszített erkélykorlátot, a kacskaringós ívekkel tarkított homlokzatot feldobja ez a mediterrán napernyő. A görög stílus egyszerűsége és a stukkók míves, tradicionális mintája izgalmasan modern hatást kelt az Izsó utcai ház oldalán.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.