EUR: 345,93 Ft
CHF: 321,16 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Egyéb XIII.kerület

Fesztivált kapott József Attila szülinapjára

József Attila születésnapján kezdődik a költő nevét viselő angyalföldi művészeti fesztivál, amely egy hónapig tart, és a kerülethez ezer szállal köthető másik nagy magyar költő, Radnóti Miklós születésnapján ér végén.

Az SKult13 divíziója idén huszonkettedik alkalommal rendezi meg a József Attila Művészeti Napokat április 11. és május 5. között.
– A program megszervezése során arra törekedtünk, hogy minden korosztálynak tudjunk irodalmi témájú programot kínálni – mondta a Lokálnak Pető Lilla, a program vezetője. – Emellett célunk volt az is, hogy a József Attila Művészeti Napokat és a Radnóti Napot ez évben közelebb vigyük egymáshoz, hiszen két hasonló irodalmi tematikájú rendezvényről van szó.


Hozzátette, a rendezvény immár hagyományosan április 11-én 10 órakor, József Attila szobrának megkoszorúzásával kezdődik, majd szinte minden hétre jut valamilyen irodalmi rendezvény.

– Április 16-án délután az Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Házban amolyan gyerekkoncert lesz, ahol Tarján Veronika segítségével a gyerekek mondókákat, megzenésített verseket tanulhatnak meg. Április 22-én a József Attila Művelődési Központban Bächer Iván költőre emlékezünk. A programra eljön Takács Ferenc, Gerlóczy Márton és Cserna-Szabó András, akik pályatársai, írótársai voltak az angyalföldi művésznek.


grecso_13ker

A Grecsó-fivérek egy klasszikus irodalmi estet varázsolnak majd a József Attila Művelődési Házba

Pető Lilla elmondta, két nappal később, április 24-én igazi irodalmi-helytörténeti sétára várják az érdeklődőket.
– Újlipótvárosban rengeteg költő és író élt és él a mai napig. A helytörténeti sétán a pályájuk során érintett házakat járjuk körbe, melyeknél beszámolókat is hallgathatnak a velünk tartók. Az is fontos, hogy nagyon sok könyv játszódik a kerületben, ezért ezeket a helyszíneket is körbejárjuk, úgyhogy ez a séta amolyan irodalmi és várostörténeti kalandozás lesz.

Grecsó Krisztián a mai írótársadalom kiemelkedő alakja, aki nem mellesleg a kerületben lakik. Testvérével, a táncművész Zoltánnal április 30-án a József Attila Művelődési Házban közös estjük lesz, „Mellettünk” címmel. Ez egy klasszikus irodalmi est, egy színházi kamaradarab lesz, melyen Krisztián felolvas, míg testvére táncol.

A művészeti napok zárásaként május 5-én, Radnóti Miklós születésnapján két programmal is készülnek a szervezők.
– Délelőtt a Radnóti Miklós Művelődési Házban rendhagyó irodalomórára várjuk az iskolásokat, ahol a költő életéről, verseiről hallhatnak előadást kicsit másként, az irodalmi tananyagot kiegészítve, feldobva. Délután pedig „Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni nyomában” címmel helytörténeti sétát tartunk, hiszen amellett, hogy a költő a Pozsonyi úton lakott, a szintén a kerületben található Kádár utcában született, így lényegében egész életét az Újlipótvárosban töltötte. Ezen a délutánon pedig az ő és kedvese életének fő állomásait járjuk végig.

Pető Lilla kiemelte, a közművelődési és az irodalom jegyében minden program ingyenes, csupán előzetes regisztrációt kérnek a petolillakult13. e-mail-címre.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.