2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Külföld

Franciaország 80 terrorista szónokot toloncolt ki

Franciaország “megközelítőleg nyolcvan gyűlöletkeltő igehirdetőt” toloncolt ki az országból – mondta csütörtök este Francois Hollande francia államfő a France2 közszolgálati televízióban, ahol eddig tevékenységét értékelte.

Az elnök egy olyan anya kérdésére válaszolt, akinek fia csatlakozott a dzsihadistákhoz Szíriában, és a harcok közben meghalt. Biztosította az anyát arról, hogy a kormány mindent megtesz a fiatalok radikalizálódása ellen, akik közül már több százan csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.


Francois Hollande tájékoztatása szerint 170 francia állampolgárságú dzsihadista halt meg Szíriában és Irakban, és mintegy 2 ezer “fiatal vagy kevésbé fiatal” áll kapcsolatban dzsihadista hálózatokkal és dönthet úgy, hogy elutazik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg hatszáz francia állampolgár harcol Irakban és Szíriában, akik bármikor visszatérhetnek Franciaországba.

A francia kormány tagjai rendszeresen hangoztatják, hogy a legnagyobb terrorveszélyt az iraki és szíriai dzsihadista harcokból hazatérő francia állampolgárok jelentik. A Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni iszlamista támadást 2015. január 7-én egy olyan francia testvérpár követte el, akik Szíriában kaptak kiképzést.


“Küzdenünk kell ezen igehirdetők ellen, a gyűlölet hirdetői ellen, akik elindítják a radikalizálódást. A radikalizálódás nagyon gyorsan mehet végbe” – hangsúlyozta az államfő. “A törvényt alkalmazva azonnal fellépünk, amint jelét észleljük annak, hogy megsértik a szekularizáció elveit” – tette hozzá.

Francois Hollande az anyának – aki nem tudja, hogy mikor és pontosan hol halt meg a fia, és nem is tudja eltemetni – megígérte, hogy a francia állam halotti bizonyítványt fog kiállítani minden olyan családnak, amely a dzsihadista harcokban veszítette el a hozzátartozóját.

“Fiatalok halnak meg, dzsihadisták, és nem vagyunk bizonyosak a haláluk (körülményeiben), ez nehézségeket okoz a családoknak. De tudjuk, hogy meghaltak, ezért ki fogjuk adni a halotti bizonyítványokat” – mondta az elnök.

Francois Hollande arra is kitért, hogy az év végén fogja bejelenteni, jelölteti-e magát újra a jövő évi elnökválasztáson újabb öt évre. Megerősítette, hogy csak akkor méretteti meg magát 2017-ben, ha sikerül csökkentenie a jelenleg 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget.

“Elkezdtem egy politikát, amely eredményeket produkál, és még többet fog” – fogalmazott. “Azt fogom kérni, hogy a munkanélküliség kérdése alapján ítéljenek meg” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy követett-e el hibákat az elmúlt négy évben, a francia elnök azt válaszolta, hogy “természetesen”.

“Indíthattunk volna gyorsabban 2012-ben. Jobban fel kellett volna hívnom a franciák figyelmét a súlyos helyzetre, amelyet örököltem” – hangsúlyozta. Amiatt is sajnálatát fejezte ki, hogy a munkajogi reform kérdésében, amely ellen március eleje óta rendszeresek a szakszervezeti és a diáktüntetések, nem kezdeményezett több egyeztetést.

Egy csütörtökön megjelent felmérés szerint a franciák háromnegyede nem szeretné, ha Francois Hollande újrajelöltetné magát államfőnek jövőre. A szocialista pártból érkezett elnök eddigi tevékenységét a franciák 87 százaléka negatívnak ítéli meg, és még a baloldali szavazók 69 százaléka is elégedetlen a politikájával.

Kapcsolódó Cikkek