EUR: 326,34 Ft
CHF: 289,14 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Belföld

Gyurcsány 432 milliós megbízást adott a Politcal Capitalnak

A Gyurcsány-kormány idején 2006 és 2010 között 432,2 millió forint állami megbízást kapott a Political Capital (PC), az összegből 190 millió forint értékű megbízásuk a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) érkezett – írta csütörtökön a Magyar Idők.

A napilap csütörtöki számában közölte részletes információkat az Alkotmányvédelmi Hivatal által a napokban nyilvánosságra hozott Political Capital tanulmányokból. A cikk szerint a Gyurcsány-kormány idején a PC a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megtépázott imázsának javítására “ötletek kifogyhatatlan tárházával állt elő”. A PC tanácsokkal látta el például Balajti Lászlót, aki az UD Zrt-ügyben belebukó Laborc Sándort váltotta az NBH – az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) jogelődje – élén. A PC programadó sajtótájékoztató megtartását és nyilvános szerepléseket javasolt Balajtinak, ahol – ahogy ők fogalmaztak – “proaktívan, a társadalom felé nyitott NBH képét megjelenítve kellene fellépnie”.


Kitértek arra is, hogy az elemző cég a romagyilkosságokkal összefüggésben nyilvánosságra került titkosszolgálati hibákat, illetve az UD-ügyet többek között egy NBH-ról készített rövidfilmmel feledtette volna. A film viszont végül nem készült el.

A PC megújította volna a vizuális arculatot is, amelyet az árpádsávos, turulos logó lecserélésével kezdték volna. A PC továbbá szerette volna elérni, hogy az NBH munkatársai rendszeresen publikáljanak a Népszabadságban, a HVG-ben, a Magyar Narancsban és a Figyelőben. Az NBH-imázsváltás egyik eszközének – a javaslatokat bemutató prezentációban – az “intenzívebb bulvárjelenlétet” is megjelölték. Egy szociális akció részeként “jótékonysági bál” megszervezését is elképzelhetőnek tartották, az ugyanis – úgy vélték – megjelenést biztosít a bulvársajtóban.


A tanácsadó cég azzal is javította volna az NBH társadalmi megítélését, hogy a hivatal munkatársai az ország nevesebb középiskoláiban történelemórákon ismertessék meg a diákokat a titkosszolgálat főbb funkcióival. Ezen a legendás magyar kémeket és szabotőröket is bemutatták volna a honfoglalást megelőző felderítést végrehajtó Tarcal vitéztől kezdve Zotmundon (Búvár Kund) át az első világháború magyar mesterkémeiig – emelte ki a PC dokumentumaiból a Magyar Idők.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Így befolyásolja az EP-választásokat a Soros-hálózat

  Így befolyásolja az EP-választásokat a Soros-hálózat

  Klímasztrájk felkiáltással szervez Európaszerte, így Magyarországon is tüntetéssorozatot két nappal az EP-választások előtt a Soros-hálozathoz ezer szálon kötődő AVAAZ háttérszervezet, ráadásul a beharangozásokban a klímaváltozásnál jóval többet foglalkoznak az egyesült Európa eszméjével és a migránssimogató politika megtartásával.

 • Hamarosan elindul az e-jegyrendszer

  Hamarosan elindul az e-jegyrendszer

  Már nem kell sokat várni, ugyanis egy hónapon belül elindulhat Budapesten a közösségi közlekedésben az e-jegyrendszer kísérleti programja.

 • Brüsszel újra erőlteti a migrációt

  Brüsszel újra erőlteti a migrációt

  A választási kampány kezdetén minden képviselőhöz eljuttatták az Európai Unió legfrissebb hivatalos dokumentumát a nemzetközi migrációról. A Jean-Claude Juncker vezette bizottság által megrendelt, márciusban publikált tanulmányból jól látszik, hogy az unió vezetői a migrációt tartják az európai jövő alapjának – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.