EUR: 345,41 Ft
CHF: 321,10 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Hadbíróság előtt ENSZ-békefenntartók Kongóban

Hadbíróság elé állítottak három ENSZ-békefenntartó tisztet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a katonák korábban a Közép-afrikai Köztársaságban teljesítettek szolgálatot.

A három kongói tiszt tárgyalását a közép-afrikai ország fővárosától, Kinshasától északra lévő katonai börtönben kezdték meg. A tiszteket parancsmegtagadással és szexuális erőszakkal vádolják. A békefenntartók tagadták az ellenük felhozott vádakat.


A tisztekkel együtt összesen 21 katona ellen emeltek vádat, a tervek szerint hetente három vádlottat hallgatnak meg a bíróságon, így a perek akár hónapokig is elhúzódhatnak. A tisztek alá tartozó 18 katona is jelen volt feletteseik hétfői tárgyalásán.

Az ENSZ békefenntartóit több tucatnyi, a legtöbb esetben kiskorúak elleni szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolták meg a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a világszervezet közép-afrikai missziója (MINUSCA) 2014 szeptemberében vette át az Afrikai Unió feladatait.

Az ENSZ békefenntartó misszióinak keretében tavaly világszerte hatvankilenc szexuális erőszakkal kapcsolatos esetet regisztráltak, közülük huszonkettő érintette a MINUSCA tagjait.

Az ENSZ ígéretet tett a szexuális visszaélések elleni keményebb fellépésre. Tavaly augusztusban a történtek hatására lemondott a MINUSCA parancsnoka, februárban pedig 800 kongói békefenntartót küldtek vissza hazájukba.

A világszervezet szabályainak értelmében a bűncselekményekkel megvádolt békefenntartók ellen hazájukban kell lefolytatni a bűnvádi eljárást.

Kapcsolódó Cikkek