2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

Hadbíróság előtt ENSZ-békefenntartók Kongóban

Hadbíróság elé állítottak három ENSZ-békefenntartó tisztet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a katonák korábban a Közép-afrikai Köztársaságban teljesítettek szolgálatot.

A három kongói tiszt tárgyalását a közép-afrikai ország fővárosától, Kinshasától északra lévő katonai börtönben kezdték meg. A tiszteket parancsmegtagadással és szexuális erőszakkal vádolják. A békefenntartók tagadták az ellenük felhozott vádakat.


A tisztekkel együtt összesen 21 katona ellen emeltek vádat, a tervek szerint hetente három vádlottat hallgatnak meg a bíróságon, így a perek akár hónapokig is elhúzódhatnak. A tisztek alá tartozó 18 katona is jelen volt feletteseik hétfői tárgyalásán.

Az ENSZ békefenntartóit több tucatnyi, a legtöbb esetben kiskorúak elleni szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolták meg a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a világszervezet közép-afrikai missziója (MINUSCA) 2014 szeptemberében vette át az Afrikai Unió feladatait.

Az ENSZ békefenntartó misszióinak keretében tavaly világszerte hatvankilenc szexuális erőszakkal kapcsolatos esetet regisztráltak, közülük huszonkettő érintette a MINUSCA tagjait.

Az ENSZ ígéretet tett a szexuális visszaélések elleni keményebb fellépésre. Tavaly augusztusban a történtek hatására lemondott a MINUSCA parancsnoka, februárban pedig 800 kongói békefenntartót küldtek vissza hazájukba.

A világszervezet szabályainak értelmében a bűncselekményekkel megvádolt békefenntartók ellen hazájukban kell lefolytatni a bűnvádi eljárást.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Elkötelezve

  A nap képe: Elkötelezve

  Hatalmas bemutatóval ünnepelte a mexikói lovas szövetség megalakulásának 98. évfordulóját Mexikóvárosban, aminek keretein belül számtalan látványos bemutatókat tartottak a legfialtabbak tehetségek közreműködésével.

 • Bilincsben vitték el a Pókembert

  Bilincsben vitték el a Pókembert

  Több mint hat óra mászás után rendőrök várták az Eiffel-torony torony tetején azt a botcsinálta Pókembert, aki miatt a torony egész területét le kellett zárni.

 • Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább 500 000 euró csalárd elköltése, ismét egy elhallgatott bűncselekmény-sorozat az Európai Unió brüsszeli szervezetében.