EUR: 344,41 Ft
CHF: 320,92 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Halálos földrengés Japánban

Pár órás eltéréssel két erős földrengés volt csütörtökön Japán déli részén; a legfrissebb információk szerint hárman életüket vesztették, több mint százan megsérültek, számos épület összedőlt, és néhányan épületekben rekedhettek – jelentette a helyi sajtó.

A korábbi tájékoztatások 45 sérültről szóltak.


Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-ös fokozatú volt. Az amerikai geológiai megfigyelő intézet jelentése szerint az epicentrumát a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városától 11 kilométerre regisztrálták. Az intézet első információi még 6,2-es erősségű földmozgásról szóltak. Az NHK japán állami televízió 6,4-es erősségű földrengésről számolt be. A hatóságok nem hirdettek cunamiriadót.

Abe Sindzó japán miniszterelnök azt mondta, mindent megtesznek a kialakult helyzet felméréséért.


Szuga Josihide japán kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón azt mondta, folyamatban van a károk felmérése, és a közelben fekvő nukleáris létesítményektől nem érkeztek abnormális működésre utaló jelentések. Hozzátette, a földmozgás epicentruma közelében lévő, 34 ezres Masiki városkában tűz ütött ki és legalább 19 épület összeomlott. A hatóságok szerint a romok alól több embert sikerült kimenteni.

A rengés epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg egyetlen működő japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. A 2011. március 11-én történt földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort.

A japán vöröskereszt kumamotói kórházának közlése szerint az intézményben negyvenöt embert ápolnak, közülük öten súlyos sérüléseket szenvedtek el. Kumamoto prefektúra rendőrsége közölte, számos összeomlott épületről érkezett jelentés és a leomlott házak embereket temethettek maguk alá.

Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás áram nélkül maradt és 38 ezer háztartásban szünetelt a gázellátás.

A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű, amely helyi idő szerint már péntekre virradóra sújtotta a térséget. Ennek következményeiről még nem érkeztek jelentések.

Kapcsolódó Cikkek