EUR: 325,64 Ft
CHF: 290,13 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

Hatalmas földrengés Japánban, szökőár fenyeget!

Japán délnyugati részét 7,1-es erősségű földrengés rázta meg pénteken.

Az amerikai földtani intézet (USGS) korábbi becslése szerint a 7,4-es erősségű földmozgás epicentruma a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városa mellett volt 40 kilométeres mélységben. Az USGS azt megelőzően 7,1-es erősségű földrengésről számolt be 7 kilométeres mélységben ugyanabban a térségben. Számos utórengést is tapasztaltak a térségben. A japán meteorológiai szolgálat egyméteres szökőárra figyelmeztetett.


Egyelőre nem érkeztek jelentések halálos áldozatokról. Az NHK ugyanakkor sérültekről, illetve lakóházakból és épületekből telefonáló bennrekedt emberekről számolt be. Egy televíziós felvételen egy lakos volt látható, akit egy összeomlott házból mentettek ki, majd szállítottak kórházba. A leginkább érintett településből, Maszikiből származó tudósításokban számos szirénázó mentőjárművet lehetett hallani a háttérben.

A japán meteorológiai szolgálat szerint a Kjúsú szigetén lévő Masziki két törésvonal mentén fekszik, illetve az Aszó-hegy közelében, amely aktív vulkán.


Nem jelentettek üzemzavarokat a földmozgás által érintett területen fekvő Szendai, Genkai és Ikata atomerőművekből – közölte a nap folyamán az NHK japán állami televízió.

A csütörtöki és pénteki rengés epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg működő egyetlen japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. A 2011. március 11-ei földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 atomreaktort.

Nagyjából 44 ezren nem hagyták el a menedékhelyeket a csütörtöki földrengést követően.

Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás maradt áram nélkül, és 38 ezerben szünetelt a gázellátás, valamint számos helyen a vízellátás is.

Csütörtökön, pár órás eltéréssel két erős földrengés rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét, a legfrissebb jelentések szerint annak a földrengésnek kilenc halálos áldozata és legalább 950 sérültje volt. Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-es fokozatú volt. Az USGS jelentése szerint epicentruma Kumamoto várostól 11 kilométerre volt. A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű.

Kapcsolódó Cikkek