2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Egyéb I.kerület

Helyi rajztanár kapta az első Hattatt-díjat

El Kazovszkij megnyitó HATTATT-díj Juhoss Kiss Sándor Hattatt házaspár ( Fotó: Sáfár Tibor)

Juhos Kiss Sándor Jane és Lance Hattatt között a díjával

Az El Kazovszkij-kiállítás megnyitóján adták át a Várfok Galériában az itt élő angol házaspár által alapított első Hattatt-díjat, amelyet a Kosztolányi Gimnázium rajztanára, Juhos Kiss Sándor kapott.

 

El Kazovszkij megnyitó Szalóky Károly a Várfok galéria tulajdonosa ( Fotó: Sáfár Tibor)

Szalóky Károly, a Várfok galéria tulajdonosa és Kovács Krisztina művészettörténész

A Várfok Galéria a közelmúltban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A jubileumra Szalóky Károly, a galéria tulajdonosa megalapította a Pro Várfok-díjat, amelynek első díjazottja a Budán élő angol házaspár, Jane és Lance Hattatt lett.


– Ők kiemelkedő művészetpártoló tevékenységük, a fiatal képzőművészek pártolása és a Várfok Galéria önzetlen támogatása, hírének nemzetközi szinten való öregbítése elismeréseként kapták a díjat, egy El Kazovszkij-nyomatot – tájékoztatta a Lokált Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész.

El Kazovszkij megnyitó ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az El Kazovszkij-kiállítást is érdemes megnézni

A Hattatt házaspár válaszgesztusként úgy döntött, hogy ők is létrehoznak egy díjat. A Hattatt-díjat az a Várfok Galéria kuratóriuma által javasolt személy kaphatja, aki önzetlen munkájával hozzájárul a magyar kortárs művészet terjesztéséhez. Az alapítók az El Kazovszkij-kiállításon jelentették be, hogy a 100 ezer forinttal járó díjat első alkalommal Juhos Kiss Sándornak, a Kosztolányi Dezső Gimnázium rajztanárának ítélték oda, aki több mint tíz éve szinte minden egyes Várfok Galériában megrendezett kiállításra elviszi diákjait, elősegítve a tanulók kortárs művészet iránti fogékonyságát.


A díjátadón Lance Hattatt hangsúlyozta, a vizuális művészet inspirál, lelkesít és alakítja személyiségünket, formálja véleményünket, értékítéletünket és társadalmaink alapját képezi. Hozzátette, a Várfok Galéria nagyon fontos szerepet játszik ebben azáltal, hogy kapcsolatba hoz minket új és már elismert művészekkel, akik hozzájárulnak és gyakran kihívások elé állítják a világról alkotott képünket.

– Ami kevésbé köztudott, hogy a Várfok Galéria immár 25 éve nagy hangsúlyt fektet a fiatalok nevelésére a festményekkel, szobrokkal, fotográfiával történt interakció által. Visszatekintve a saját életünkre, melyben az oktatás egy nagyon fontos időszakot ölelt fel, Jane és én helyénvalónak érezzük, hogy az első Hattatt-díjat egy olyan személy kapja, aki közelről érintett a fiatalok nevelésében és hisz abban, hogy a vizuális művészekkel való érintkezés óriási nevelési értékkel bír.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.