2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Így lett a Cseh Köztársaságból Csehország

Nagyon nehezen megszületett döntés volt, hiszen több mint 23 évig tartott, míg az 1993. január elsején megalakult Cseh Köztársaság politikai vezetése képes volt megegyezni az ország egyszavas megnevezésében.

A probléma lényege, hogy a mai Cseh Köztársaság három történelmi tartományt – Cesko, Morava és Slezsko (Csehország, Morvaország és Szilézia) – foglal magában, így eleve nehéz volt mindenkinek megfelelő egyszavas megnevezést találni. A másik gond, hogy a magyarban is használatos Csehország kifejezést a csehek az illető terület megnevezésére nem ismerik, az általánosan használt történelmi kifejezés “ceské zeme” , amit magyarra “cseh tartományokként” lehet fordítani. A csehek, ha államuk területét meg akarták határozni, azt mondták, hogy az “a cseh tartományokból, Morvaországból és Sziléziából” állt össze. A morváknak, ami ebben az esetben nem nemzetiséget, hanem tartományi hovatartozást jelent, most sem tetszik a Cesko kifejezés.


Az önálló Cseh Köztársaság megalakulása után kezdték bizonyos körök, elsősorban a média, különböző okok miatt szorgalmazni a Cesko kifejezést, amely azonban csak nehezen terjedt, mert nagyon sokan ellenezték, s ellenzik még ma is. Václav Havel néhai államfő például határozottan elutasította a Cesko kifejezés használatát. Viszont tény, hogy ez például a szlovák nyelvben már évtizedek óta bevett megnevezés.

A Cesko elnevezést Václav Klaus korábbi elnök sem használta, míg Milos Zeman jelenlegi államfő határozottan támogatja ezt a formát. A probléma a sportban is tükröződött. A cseh jégkorong-válogatott mezein általában a “Czech”, tehát “cseh” kifejezés díszlett, míg a labdarúgók felváltva használták a “Czech” és a “Czech Republic” kifejezéseket.


Prágának komoly fenntartásai voltak azzal szemben is, ahogyan a Csehország kifejezést például a német vagy az angol nyelvterüleleten használták. A német és az osztrák sajtóban gyakori a Tschechei kifejezés használata, ami korábban a csehországi németek körében is mindennapi volt. Manapság azonban a csehek ezt nem szívesen hallják, mert a második világháborús évekre és a nácizmusra emlékezteti őket. A csehek most azt javasolják, hogy németül a Tschechien kifejezést használják.

Csehországban az elmúlt években gyakran megütközést keltett, hogy főleg az angol nyelvű sajtó rendszeresen összetévesztette Csehországot Csecsenfölddel: a Chechia és a Chechnya szavak eléggé hasonlítanak. Ez a helyzet a németben is: Tschechien és Tschetschenien.

A Cesko kifejezés használatának széles körű bevezetését a cseh vállalkozói körök nagyobb része is elutasítja. Szerintük a Czech Republic kifejezés már eléggé elfogadott a világban, s a rövidebb újabb név elfogadtatása nehéz, hosszú és költséges folyamat lesz. Karla Slechtová regionális fejlesztési miniszter elmondta: a Czech Republic logo nemzetközi levédéséért a cseh állam egymilliárd koronányi (mintegy 12 milliárd forint) összeget fizetett ki. Mennyibe fog kerülni a Czechia logó levédése? – tette fel a kérdést.

A prágai sajtó a névhasználat körüli vitában arra is rámutatott, hogy a világ számos helyén még ma is inkább a korábbi Csehszlovákia, semmint az önálló cseh, illetve szlovák állam neve az ismeretes.

Kapcsolódó Cikkek