EUR: 345,41 Ft
CHF: 319,26 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

Íme a közelmúltban hivatalukból elmozdított államfők listája!

A közelmúltban több hivatalban lévő államfőnek kellett lemondania, mert meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással. Ez fenyegeti Dilma Rousseff brazil elnököt is, akinek ügyében vasárnap dönt a brazil alsóház. A döntés tétje, hogy indítható-e bizalmatlansági eljárás a költségvetési törvények megsértésének, ezen belül is az állami mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt.

Brazíliában nem lenne példa nélküli Dilma Rousseff menesztése. A korrupcióval vádolt Fernando Color de Mello elnök elleni bizalmatlansági eljárást 1992. december 29-én szavazta meg a brazil törvényhozás felsőháza, a szenátus. Ezt követően Mellónak távoznia kellett az államfői székből.


VENEZUELA – A sikkasztással és vagyonának illegális gyarapításával vádolt Carlos Andrés Pérez venezuelai elnököt 1993 májusában függesztették fel hivatalából, majd három hónappal később a kongresszus megerősítette elmozdítását az államfői székből.

ECUADOR – A közismerten különc természetű Abdala Bucaram elnököt 1997. február 6-án, mindössze hat hónappal beiktatását követően mentette fel hivatalából az ecuadori képviselőház “gyengeelméjűségre” hivatkozva. Az “El Loco” (spanyolul: őrült) gúnynévvel illetett Bucaram megütközést keltő cselekedetei között tartják számon, hogy nem sokkal beiktatása után lemezre énekelt egy rock and roll számot, a televízió nézői előtt leborotválta Chaplin-stílusú bajuszát, és megpróbálta beprotezsálni túlsúlyos tizenéves fiát egy profi labdarúgócsapatba.


2005 áprilisában Lucio Gutierrez ecuadori elnököt is elmozdította hivatalából a parlament az ellene kirobbant heves tüntetések közepette. Gutierrezt azzal vádolták, hogy hozzá közel állókkal töltötte fel a legfelsőbb bíróság sorait.

PERU – A latin-amerikai országot 1990 és 2000 között irányító Alberto Fujimorit 2000. november 21-én “erkölcsi alkalmatlansága” miatt távolították el az elnöki székből. Fujimorit 25 évi szabadságvesztésre ítélték Peruban, mert elnöksége idején utasítást adott a biztonsági szolgálatoknak emberrablásokra és gyilkosságokra. A politikust 2007-ben korrupcióban és illegális lehallgatások engedélyezésében is bűnösnek találták, majd egy további eljárást indítottak ellene amiatt, hogy elnöksége utolsó éveiben 50 millió dollárnak megfelelő közpénzt adott bulvárlapoknak, amelyek újraválasztását szorgalmazták.

PARAGUAY – A püspökből lett paraguayi államfőt, Fernando Lugót 2012. június 22-én mozdította el az elnöki székből a parlament “hivatali feladatainak elégtelen elvégzése miatt”, azt követően, hogy az általa ösztönzött földfoglalások során véres összetűzések törtek ki rendőrök és földmunkások között. Az összecsapásokban legkevesebb tizenheten vesztették életüket.

GUATEMALA – A vámhivatalok keretei között működő kifinomult vesztegetési rendszer vezetésével vádolt Otto Pérez guatemalai elnöknek 2015. szeptember elsején függesztette fel mentelmi jogát a parlament. Elmozdításától tartva Pérez két nappal később önként lemondott.

INDONÉZIA – A korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolt Abdurrahman Wahid indonéziai elnököt 2001. július 23-án mozdította el a parlament az államfői székből.

IZRAEL – A korrupcióval és adóelkerüléssel vádolt Ezer Weizman izraeli elnök 2000 júliusában elébe ment menesztésének és lemondott pozíciójáról, miután az akkori főügyész megállapította, hogy még a ’80-as években miniszterként, illetve parlamenti képviselőként jogtalanul fogadott el 450 ezer dollár értékű ajándékot egy francia milliárdostól. Weizman ellen nem emeltek vádat az izraeli hatóságok.

Móse Kacav izraeli államfő 2007 júniusában ugyancsak lemondott elnöki tisztségéről, miután azzal vádolták meg, hogy megerőszakolta egyik munkatársnőjét, másik hármat pedig szexuálisan zaklatott az idegenforgalmi tárca vezetése és elnöksége idején. A volt elnököt a vádpontokban bűnösnek találták az izraeli hatóságok, jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti.

LITVÁNIA – Feltételezett maffiakapcsolatai miatt a litván parlament 2004. április 6-án, a képviselők kétharmadának beleegyezésével menesztette Rolandas Paksas litván államfőt.

NÉMETORSZÁG – A korrupcióval vádolt Christian Wulff német szövetségi elnök 2012 februárjában mondott le, miután az ügyészség mentelmi joga felfüggesztését kérte a törvényhozástól. Később a német hatóságok felmentették a jogtalan előny elfogadásának vádja alól.

Kapcsolódó Cikkek