EUR: 344,42 Ft
CHF: 319,98 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Egyéb XIII.kerület

Ingatlanbumm a kerületben!

Folytatódnak az iroda- és lakásépítések a kerületben, ami azt bizonyítja, hogy lakóhelyünk az elmúlt években is megtartotta népességvonzó erejét, kiemelkedő gazdasági potenciálját. Hegyi Zsolt ingatlanszakértő és -közvetítő véleménye szerint ehhez a közelmúltban bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény is hozzájárul, de még valamit az okok közé sorol.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint jelenleg is 850 új lakás épül a kerületben, elsősorban magánbefektetők vállalkozásában, de önkormányzati beruházásban is vannak előkészületben lakóházépítések. Tovább épül a Marina part, lakónegyedeink megújulnak, egyre-másra nőnek ki a földből az új házak, sőt, korábban félbehagyott építkezések is folytatódnak.


epitkezes (2)

A Lőportál utcában néhány héttel ezelőtt itt még egy romos ház állt. Már épül az új (szerző felvétele)

 

epitkezes (1)

A vele szemben lévő, évek óta üresen álló telken reklámtábla hirdeti, hamarosan kezdődik az építkezés (szerző felvétele)

– Igazából nem csak a XIII. kerületre, hanem egész Budapestre igaz, hogy beindult a társasházépítés, az viszont biztos, hogy a lakáspiacon a XIII. kerület az egyik legkeresettebb, legdrágább környék – mondta a Lokálnak Hegyi Zsolt. – Ráadásul a kivitelezőket előnyösen érintő áfacsökkentés – az új építésű lakások értékesítése után 5 százalék áfát kell fizetni – és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény alaposan felnyomta az árakat. A vásárlók úgy gondolkodnak, hogy a támogatás igénybevételével magasabb árkategóriájú lakást is vehetnek, a kivitelezők és az eladók pedig megpróbálják ezt kihasználni.

Az önkormányzat  nagy léptékű városfejlesztésének eredményeként a rendszerváltástól napjainkig a kerületben építették a legtöbb, összesen 18 ezer lakást. Az önkormányzat önerőből közel hatszáz bérlakást hozott tető alá. Ez meghaladja a többi önkormányzat által összesen épített lakás számát. A kerület irodaépítés terén is élen jár a fővárosban, a befektetői beruházások egyharmada itt összpontosul. Az elmúlt öt évben több mint 200 ezer négyzetméter kereskedelmi és szolgáltató egység – köztük számos A kategóriás irodaház, melyeket a legnevesebb magyar építészek terveztek – épült.

 

Azt, hogy meddig tarthat ez az állapot és meddig emelkedhetnek az árak, Hegyi Zsolt nem tudta megjósolni.
– Közhelynek tűnik, de amíg lesz kereslet a drágább új építésű lakásokra, addig kínálat is lesz. Hogy saját példát hozzak: 2006-ban a Béke utcában, a Róbert Károly Kórházzal szemben építettünk egy házat, és lényegében hirdetés nélkül eladtuk az összes lakást. Amikor 2008 környékén kirobbant a gazdasági válság, azt mondtam, annak akkor lesz vége, amikor az ingatlanok ára újra rohamosan emelkedni kezd. Most ez a helyzet.


Hegyi Zsolt még egy érdekes dolgot megemlített a kerületi ingatlanokkal kapcsolatban.
– A külföldön élő magyarok óriási lehetőséget látnak budapesti ingatlanok vásárlásában. Korábban a szűk értelemben vett Belváros volt keresett, de mára ez megváltozott. Angyalföld lényegében a főváros központja, ahonnan mindent gyorsan el lehet érni tömegközlekedéssel is. Nekem most is van több olyan ügyfelem – főleg skandináv országokból –, aki kifejezetten a XIII. kerületben akar lakást vásárolni, amit aztán Budapesten átutazó külföldieknek adna ki bérbe, éjszakánként 50–70, nagyobb lakás esetén akár 100 euróért is.

jaszutca

A Jász utca egyik üres telkén is megkezdődött az építkezés (fotó: Gálosi Emese)

Az, hogy mennyibe kerül egy új építésű lakás a kerületben, nagyban függ a méretétől, az viszont észrevehető, hogy a közepes méretű lakások négyzetméteréért kell a leginkább zsebbe nyúlni. Átlagosan ugyanis 45 négyzetméterig 500–520 ezer forintot, 45–60 négyzetméter között 600–620 ezer forintot, 60 négyzetméter felett pedig 540–570 ezer forint közötti összeget kell kifizetni négyzetméterenként.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.