EUR: 345,90 Ft
CHF: 320,36 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Egyéb III.kerület

Isten önnel, rektor úr!

Fodor János, Óbudai Egyetem, rektor (Fotó: MTI)

Fodor János (1956-2016)

A rettegett kórral vívott hosszú küzdelem után, életének 60. évében elhunyt Fodor János, az Óbudai Egyetem (ÓE) rektora. A matematikus professzor 2014 áprilisa óta vezette az intézményt, ahol 2010-től, vagyis az ÓE megalapításától egyetemi tanárként dolgozott. Az ő rektorsága alatt alakult meg az ÓE hatodik kara, a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kar, a felvett hallgatók számát tekintve pedig az egyetem az ország nyolcadik legnagyobb felsőoktatási intézménye lett. Tavaly szeptemberben még Fodor János nyitotta meg az ÓE hatodik tanítási évét, amíg ereje engedte, betegen is dolgozott. Halála talán ezért is ért sokakat váratlanul.

Fodor János 1981-ben szerzett matematikus oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), 1991-ben a matematikai tudomány kandidátusává nevezték ki, 2004-től az MTA doktora. Tizenegy tudományos kötetet szerkesztett, kutatási területei tartoztak egyebek mellett a preferenciamodellezés, illetve a többkritériumú döntések. E témakörökben 280 publikációja jelent meg.


Tevékenységét számos alkalommal elismerték, így például a Szent István Egyetem Pro Negotio Universitatis díjat, a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula-emlékdíjat, a Temesvári Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott neki. Fodor Jánost felesége és két felnőtt gyermeke gyászolja.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.