EUR: 326,45 Ft
CHF: 289,43 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros példamutató befogadó település

Józsefváros megkapta a Befogadó Magyar Település díjat. Az elismerést a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa kétévente ítéli oda azoknak a fogyatékosügy iránt elkötelezett településeknek, amelyek az előző öt évben erőfeszítéseket tettek a hozzáférhető település megvalósításáért, településpolitikájukban kiemelten kezelik az esélyegyenlőséget és szoros együttműködést alakítottak ki a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel.

VAA_7738

A Befogadó Magyar Település Országházban megtartott díjátadóján Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntötte a díjazottakat.


– Egy olyan időszakban, amikor sokan hajlamosak visszaélni a befogadás gondolatával, örömömre szolgál, hogy azokat köszönthetem, akiknek nem politikai, hanem szívügyük az, hogy embertársaik befogadásának nemes ügyét önzetlenül és a leggyakorlatiasabb módon szolgálják Magyarországon. Kövér László hozzátette: egy közösség nem lehet egészséges, ha nem tudja befogadni, elfogadni és segíteni az egészségügyi fogyatékossággal küzdő tagjait.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a kerület vezetősége az elmúlt hat évben elkötelezte magát amellett, hogy segítse és megkönnyítse a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek életét.


– Ha valaki fogyatékkal él, az nem jelenthet esélytelenséget és reménytelenséget számára!

VAA_7830Kocsis Máté nagy vonalakban összefoglalta az elmúlt években a kitűzött cél érdekében tett lépéseket. A Józsefváros Újjáépül Programban megvalósult közterület-megújításoknál maradéktalanul figyelembe vették azokat az igényeket, amelyeket a fogyatékkal élők szervezetei és a szakemberek javasoltak.

– A vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak számára biztonságos járdafelületeket, zebrákat alakítottunk ki, valamint a parkokban való közlekedést segítő burkolati megoldásokat. A kerület polgármestere emlékeztetett, hogy Józsefvárosban akadálymentesített és – a speciális igényeknek megfelelő – fejlesztőszobával rendelkező bölcsőde tudja fogadni a gyermekeket, a mozgáskorlátozott óvodások számára pedig három intézmény is elérhető. – Azoknak, akik igénylik, térítésmentesen biztosítja a kerület a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Az elmúlt években hét foglalkoztatási és álláskeresési programot tartottunk a fogyatékkal élők számára az önkormányzat gazdasági társaságai és piaci szereplők bevonásával, aminek köszönhetően számos megváltozott munkaképességű ember jutott munkához, többek között az önkormányzatban is.

VAA_7788Kocsis Máté beszédében kiemelte: a Nem adom fel Alapítvány segítségével Józsefvárosban nyílt meg Budapest első, fogyatékkal élők által üzemeltetett kávézója, illetve a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány munkájának köszönhetően a Törőcsik Mari nevével fémjelzett kulturális közösségi tér, ahol szintén megváltozott munkaképességűek is dolgoznak. A beruházáshoz az önkormányzat nyolcmillió forinttal, illetve a József-napi bál bevételével járult hozzá. –Ígérem, hogy elkötelezettek maradunk ebben az ügyben, hiszen a munkának még nincs vége!

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.