2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Egyéb XVIII.kerület

Katasztrófákat előz meg a szimulátor

A hazai légi forgalmat irányítók a pestszentlőrinci HungaroControl épületében a nap huszonnégy órájában felelnek a légtér biztonságáért. Hogy minden esetet meg tudjanak oldani, szimulátoron kapnak külön kiképzést minden évben. A 3D-s berendezés március végén átkerült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusára.

Hungarocontrol 3d szimulátor átadás

Rengeteg monitoron és egy hatalmas kivetítőn szimulálják a légiforgalmat

A valóságot modellezni képes, 180 fokos, háromdimenziós képi megjelenítéssel rendelkező toronyszimulátor – mely jelenleg három polgári, három katonai és egy fiktív repülőtér teljes vizuális és funkcióbeli szimulációját tudja maradéktalanul ellátni – évekig a lőrinci bázison állt az irányítók rendelkezésére. A szimulációs központot 2008-ban hozták létre, 2012 óta pedig a honvédség is bekapcsolódott a képzésbe. Ekkor még a HungaroControl XVIII. kerületi épületében folyt az oktatás, aminek felújításakor eredetileg csupán ideiglenes jelleggel átköltöztették a teremnyi berendezést az egyetemre, de belátva a kölcsönös, hosszú távú együttműködés lehetőségét, már nem is viszik vissza Pestszentlőrincre. A Honvédelmi Minisztériummal egyeztetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusán talált végleges otthonra a szimulátor.


Hungarocontrol 3d szimulátor átadás

Szepessy Kornélt (jobbra) is beavatták a részletekbe

– A légi forgalmat irányítók hétköznapjai általában csendesen telnek. Pályafutásuk során nagyon ritkán kell katasztrófa közeli, igazán veszélyes szituációkat megoldaniuk – avatott be a légtér igazi urainak életébe Szepessy Kornél, a HungaroCntrol vezérigazgatója. – Viszont készen kell állniuk vészhelyzet esetén. Mert lehet, hogy egész életük során nem találkoznak olyan esettel, hogy például egy gép égő hajtóművel érkezik, de ha egyszer igen, akkor úrrá kell lenniük a helyzeten. Évente egyszer többnapos képzést kapnak a toronyban dolgozó munkatársaink, a mérnökök ilyenkor minden lehetséges krízishelyzetet rájuk zúdítanak. Ekkor szerzik meg a rutint ezekre az esetekre.

 

Saját szimulátort fejlesztenek

A szimulátor a 2008-as beszerzésekor is modernnek számított, és mivel azóta sem fejlesztettek ki újabb rendszert, tökéletesen szolgálja a légi irányítók képzését.

– Évek óta tart egy korszerűsítési folyamat nálunk, és még legalább három esztendő szükséges ahhoz, hogy végezzünk vele. Szeretnénk elérni, hogy munkatársaink elhagyhassák a budapesti tornyot, és a HungaroControl munkatársai saját helyiségeinkből, kamerakép és radar segítségével, távolról irányíthassák a repterek forgalmát. Ehhez pedig saját szimulátort fejlesztünk – árulta el Szepessy Kornél.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.