2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Egyéb XVIII.kerület

Katasztrófákat előz meg a szimulátor

A hazai légi forgalmat irányítók a pestszentlőrinci HungaroControl épületében a nap huszonnégy órájában felelnek a légtér biztonságáért. Hogy minden esetet meg tudjanak oldani, szimulátoron kapnak külön kiképzést minden évben. A 3D-s berendezés március végén átkerült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusára.

Hungarocontrol 3d szimulátor átadás

Rengeteg monitoron és egy hatalmas kivetítőn szimulálják a légiforgalmat

A valóságot modellezni képes, 180 fokos, háromdimenziós képi megjelenítéssel rendelkező toronyszimulátor – mely jelenleg három polgári, három katonai és egy fiktív repülőtér teljes vizuális és funkcióbeli szimulációját tudja maradéktalanul ellátni – évekig a lőrinci bázison állt az irányítók rendelkezésére. A szimulációs központot 2008-ban hozták létre, 2012 óta pedig a honvédség is bekapcsolódott a képzésbe. Ekkor még a HungaroControl XVIII. kerületi épületében folyt az oktatás, aminek felújításakor eredetileg csupán ideiglenes jelleggel átköltöztették a teremnyi berendezést az egyetemre, de belátva a kölcsönös, hosszú távú együttműködés lehetőségét, már nem is viszik vissza Pestszentlőrincre. A Honvédelmi Minisztériummal egyeztetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusán talált végleges otthonra a szimulátor.


Hungarocontrol 3d szimulátor átadás

Szepessy Kornélt (jobbra) is beavatták a részletekbe

– A légi forgalmat irányítók hétköznapjai általában csendesen telnek. Pályafutásuk során nagyon ritkán kell katasztrófa közeli, igazán veszélyes szituációkat megoldaniuk – avatott be a légtér igazi urainak életébe Szepessy Kornél, a HungaroCntrol vezérigazgatója. – Viszont készen kell állniuk vészhelyzet esetén. Mert lehet, hogy egész életük során nem találkoznak olyan esettel, hogy például egy gép égő hajtóművel érkezik, de ha egyszer igen, akkor úrrá kell lenniük a helyzeten. Évente egyszer többnapos képzést kapnak a toronyban dolgozó munkatársaink, a mérnökök ilyenkor minden lehetséges krízishelyzetet rájuk zúdítanak. Ekkor szerzik meg a rutint ezekre az esetekre.

 

Saját szimulátort fejlesztenek

A szimulátor a 2008-as beszerzésekor is modernnek számított, és mivel azóta sem fejlesztettek ki újabb rendszert, tökéletesen szolgálja a légi irányítók képzését.

– Évek óta tart egy korszerűsítési folyamat nálunk, és még legalább három esztendő szükséges ahhoz, hogy végezzünk vele. Szeretnénk elérni, hogy munkatársaink elhagyhassák a budapesti tornyot, és a HungaroControl munkatársai saját helyiségeinkből, kamerakép és radar segítségével, távolról irányíthassák a repterek forgalmát. Ehhez pedig saját szimulátort fejlesztünk – árulta el Szepessy Kornél.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.