2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Egyéb XIX.kerület

Keressen rá családjára a könyvtárban!

Hihetetlen mennyiségű régi kordokumentum áll a könyvtárak rendelkezésére, és nem csupán papíron. Olyan online adatbázishoz férnek hozzá, amely akár családfafeltárásban vagy kutatómunka során hasznos lehet. Messze se kell menni, mindez ott van a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Üllői úti épületében is.

Adatbázis-bemutató a könyvtárban Szabó Ervin Könyvtár  (Fotó: Máté Krisztián)

Varga Lilla segít eligazodni az adathalmazban (Fotó: Máté Krisztián)

A Szabó Ervin Könyvtár több olyan adatbázisra előfizet, amely otthonról nem érhető el a lakosság számára. Ezekbe bárki betekintést nyerhet, aki besétál valamelyik tagintézménybe. A kispesti FSZEK éppen ezért kampányba kezdett, hogy népszerűsítse az online adatbázisok használatát.


– Értékes gyűjtemények, kép-, térképadatbázisok, címjegyzékek lelhetők fel már a monarchia korából. Történészek, kutatók, egyetemi hallgatók használják, de sok másra jó lehet, és nálunk még kevesen tudnak egyáltalán a létezéséről is, ezért hívtuk fel rá a figyelmet – mondta Varga Lilla könyvtáros, miért hirdettek adatbázis-bemutató órákat az Üllői úton. – Egyre bővül a kínálat, a lakcímekből például sok minden visszakereshető a főváros tekintetében, ugyanis az 1880-as évek óta vezetett adataink vannak.

Adatbázis-bemutató a könyvtárban Szabó Ervin Könyvtár  (Fotó: Máté Krisztián)

Régi hirdetés: “A legjobb porszívó házi szerszám, ahol a Vampyr porszívó dolgozik” (Fotó: Máté Krisztián)

Az újságok hasábjait is elraktározták, aminek segítségével könnyen visszakutatható, hogy például miként számolt be a március 15-ei eseményekről a másnapi sajtó vagy hogyan adtak fel társkereső hirdetéseket a hölgyek. A mai egyszerűbb nyelvezet használata miatt igen érdekes, hogyan kerestek például szexpartnert maguknak abban az időben burkolt formában.


– Ha bárki kedvet kap a böngészésre, nálunk is megteheti, iskolai, egyetemi csoportokat is tudunk fogadni, nekik is hasznos lehet, ha egy-egy témának bővebben utána tudnak nézni – tette hozzá Varga Lilla.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt a híres filmrendező

  Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

 • Húsban a jövő

  Húsban a jövő

  Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.