EUR: 321,61 Ft
CHF: 282,53 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Kevesen bízzák a NAV-ra a bevallásukat

Idén először a munkáltatón keresztül is fel lehetett kérni az adóhivatalt, hogy vállalja át a személyi jövedelemadó-bevallásunk összeállítását. Az előzetes várakozások arról szóltak, hogy akár másfél millióan is élhetnek a lehetőséggel, február végéig azonban ennek csak a töredéke jött össze. Pedig a statisztikák szerint minden ötödik bevallás hibás.

NAV, adóbevallás, szja (Fotó: MTI)

Nem kellene már postázni (Fotó: MTI)

Közel 200 ezer személy kérte február végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), hogy készítse el a 2015-ös adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó (szja-) bevallását – közölte a Lokál érdeklődésére az adóhatóság. A vonatkozó statisztikából az derül ki, hogy 175 ezren igényeltek adóhatósági megállapítást, további 21 ezren pedig munkáltató hiányában tették ugyanezt. Mint ismert, idén először nyílt lehetőség arra, hogy egy egyszerű nyilatkozat megtételével (bevallási nyilatkozat) a NAV járjon el helyettünk az szja bevallása kapcsán. Ezt a szándékukat február 1-jéig jelezhették a munkavállalók.


A 200 ezres szám a várakozásoktól elmarad, az előzetes kalkulációk közel 1,5 millió igénylővel számoltak. Ez az éves összes alapbevallás több mint harmada lenne. A NAV ugyanakkor jelezte, hogy a mutató még nőhet, mivel a bevallásokkal összefüggésben érkező küldemények feldolgozása folyamatosan zajlik. A tervek szerint jövőre már lényegében mindenkinek a NAV készíti az adóbevallását.

Az a lépés, hogy az adóhatóság átveszi az szja-val járó feladatokat, több szempontból is indokolható. Egyfelől csökken az adminisztráció, de a papírhasználatot is visszaszorítja. A legfőbb érv viszont az, hogy az adózók által összerakott bevallások húsz százaléka hibás, ami aztán további levelezésekhez vezet a NAV és az ügyfél között. „Tavaly az adózók 4 millió 71 ezer adóbevallást juttattak el, ezekből 805 ezernél tárt fel az ellenőrző-feldolgozó rendszer valamilyen hibát” – tájékoztatta lapunkat az adóhivatal. Ezt még megfejeli, hogy a 2014. adóévre vonatkozóan a kötelezettek durván négy százaléka semmiféle bevallást nem készített el.


A NAV-nál azt is jelezték, hogy a bevallási nyilatkozatok és az adóhatósági adómegállapítással összefüggő pluszfeladatok miatt sem az infrastruktúrában, sem pedig a személyi állományban nem kellett növelni a kapacitásokat, mivel az informatikai programok automatikusan állítják össze az immár a NAV által készített bevallásokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  Büszkék vagyunk azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállításának New York-i megnyitóján.

 • Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Két fronton kell harcolnia a magyar kormánynak: a bevándorláspárti nemzetközi erőkkel és az őket támogató hazai ellenzékkel, de a választók támogatásával megnyerhetők ezek a küzdelmek – fogalmazott lapunknak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára.

 • Mikor is volt diktatúra?

  Mikor is volt diktatúra?

  1919. április 7-én tanácsválasztásokat tartottak. Nem választhattak a korábbi hatalom képviselői és a papság, valamint csak a szociáldemokrata és kommunista pártok egyesülése után létrejött Magyarországi Szocialista Párt indíthatott jelölteket.