2020. augusztus 12., szerda
Klára

Sport

Kiderült! Fia elárulta, mi okozta a magyar ralibajnok halálát

Szombat reggel fél 6-kor életét vesztette a magyar autóssport legendája, Ferjáncz Attila. Fia, András először a Lokálnak mesélte el, hogy édesapja két és fél hete került ismét kórházba. Örül, hogy még utoljára beszélhetett vele és biztos abban, hogy már a legnagyobbakkal versenyez a mennyei ralipályán.

„Édesapám! Szeretlek. Felneveltél egészségben, jólétben, szeretetben. Magyarország ikonja vagy, a Magyar Autósport mindent neked köszönhet. Te, most már a legnagyobbakkal versenyzel egy jobb helyen. Királyként éltél és királyként távoztál! Ég veled édesapám” – így búcsúzott a közösségi oldalán legendás édesapjától, Ferjáncz András, aki maga is raliversenyző.


ferjancz

Ezzel a fotóval búcsúzott édesapjától András

Édesapja, Ferjáncz Attila sajnos évek óta súlyos betegséggel küzdött. 2013-ban rákot diagnosztizáltak nála egy rutinvizsgálat során. A műtét sikeres volt, de később bakteriális fertőzést kapott el, egy ideig kómába is esett. Elképesztő lelkierővel leküzdötte a betegséget, de sajnos később újra kórházba került agyérgyulladása és agyi érszűkülete volt. Lelki ereje ekkor sem hagyta el, ismét jobban lett. Utoljára tavaly augusztusban írt a rajongóinak egy hosszabb üzenetet a közösségi oldalán, amiben megköszönte a támogatást. Úgy tűnt, hogy javul az állapota, de sajnos nemrég újra kórházba került.

– Két és fél hete ismét kórházba kellett szállítani – kezdte a Lokálnak megtörten András.


– A nem olyan régi agyvérzés és a pár évvel ezelőtti vastagbélműtéte miatt meg kellett műteni. Miután megoperálták, sajnos megállapították, hogy az agyvérzése miatt csökkentek az agyi funkciók és nem tudja ellátni a testet, egyszerűen elfáradt a szervezete. Hétfőn még egész jól volt, de ez kettő nap alatt drasztikusan megváltozott. Ma reggel fél 6-kor pedig örökre elvesztettük. Szerencsére végig mellette voltunk és hétfőn még utoljára beszélhettünk is vele. Nagyon sokan emlékeznek rá és ez csodálatos érzés, biztos, hogy ezt ő is tudja és érzi! – mondta András.

Ferjáncz Attila júliusban ünnepelte volna hetvenedik születésnapját, sajnos már nem élhette meg. Fia hiszi, hogy édesapja már a legnagyobbakkal versenyez az égi ralipályán.

ferjancz2

Egyik utolsó fotó, amit az egykori ralibajnok megosztott magáról

Ferjáncz, a legenda

Ferjáncz Attila autóversenyzői pályafutását 1964-ben a Műegyetem rakparton megrendezett autós ügyességi versenyen kezdte, ahol a táv egy részét műszaki okok miatt tolatva teljesítette. 1974-ben társával megszerezték a magyar rali történetének első Eb-futamgyőzelmét Bulgáriában. A legenda egészen 1998-ig versenyzett. Pályafutása során két Európa-bajnoki bronzérmet, 23 Eb-futamgyőzelmet, 32 OB győzelmet szerzett. Az Autósport Örökös Magyar Bajnoka. 1981-ben a Sportérdemérem arany fokozatának kitüntetettje. 2000-ben kimagasló pályafutása elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Mogyoród, 2016. április 23. Mécsesek az ezen a napon elhunyt Ferjáncz Attila örökös magyar ralibajnok emlékére a túraautó-világbajnokság (WTCC) magyarországi futamának időmérő edzését követően a mogyoródi Hungaroringen 2016. április 23-án. MTI Fotó: Marjai János

Mécseseket gyújtottak Ferjáncz Attila örökös magyar ralibajnok emlékére a túraautó-világbajnokság (WTCC) magyarországi futamának időmérő edzését követően a mogyoródi Hungaroringen.
MTI Fotó: Marjai János

Kapcsolódó Cikkek