EUR: 344,64 Ft
CHF: 320,03 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb XV.kerület

Kié volt a százezredik?

Jaszai_pal_es_csaladja

A híradó szerint a Jászai családé lett a százezredik lakás

Ismét egy izgalmas helytörténeti témát boncolgat blogjában a Palotabarát. Most egy 1974-ben kiadott Főber (Fővárosi Építőipari Beruházási Vállalat)- kiadványt mutat be, amely a vállalat által épített négy nagy lakótelep prospektusát tartalmazta.

A kelenföldi, óbudai és zugló lakótelepek mellett  az Újpalotáról szóló prospektus kerületünket veszi górcső alá. A központi elképzelés akkoriban az volt, hogy évi 15−20 ezer lakás építésével a fővárosi lakáshiányt 1985-re megoldják. A Főber (amely egyébként ma is létezik) tulajdonképpen csak szervezte ezeket a gigantikus építkezéseket, a tervezést és kivitelezést számos más cég végezte.


szazezrediklakasÚjpalotán adták át a százezredik olyan lakást is, amelynek megépítése a beruházási vállalathoz kötődik. Érdekesség, hogy egy korabeli filmhíradóban Jászai Pál kőműves és családja szerepel százezredik lakóként, míg a helyi sajtó a kétgyerekes Gál Józsefet és családját mutatta be a jubileumi lakás tulajdonosaként.

(Forrás: www.bpxv.blog.hu.)

A korabeli tudósítás a www.lokal.hu-n tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.