EUR: 326,19 Ft
CHF: 288,91 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Egyéb XV.kerület

Kié volt a százezredik?

Jaszai_pal_es_csaladja

A híradó szerint a Jászai családé lett a százezredik lakás

Ismét egy izgalmas helytörténeti témát boncolgat blogjában a Palotabarát. Most egy 1974-ben kiadott Főber (Fővárosi Építőipari Beruházási Vállalat)- kiadványt mutat be, amely a vállalat által épített négy nagy lakótelep prospektusát tartalmazta.

A kelenföldi, óbudai és zugló lakótelepek mellett  az Újpalotáról szóló prospektus kerületünket veszi górcső alá. A központi elképzelés akkoriban az volt, hogy évi 15−20 ezer lakás építésével a fővárosi lakáshiányt 1985-re megoldják. A Főber (amely egyébként ma is létezik) tulajdonképpen csak szervezte ezeket a gigantikus építkezéseket, a tervezést és kivitelezést számos más cég végezte.


szazezrediklakasÚjpalotán adták át a százezredik olyan lakást is, amelynek megépítése a beruházási vállalathoz kötődik. Érdekesség, hogy egy korabeli filmhíradóban Jászai Pál kőműves és családja szerepel százezredik lakóként, míg a helyi sajtó a kétgyerekes Gál Józsefet és családját mutatta be a jubileumi lakás tulajdonosaként.

(Forrás: www.bpxv.blog.hu.)

A korabeli tudósítás a www.lokal.hu-n tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.