EUR: 345,04 Ft
CHF: 321,29 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Budapest

Könyvek a polcon

könyvespolc-pixabayAz ígéret szép szó, ha meg(be)tartják, úgy jó. Egyik sétám kapcsán elidőztem a falra függesztett fotográfiáknál, akkor tettem egy beváltandó és számon kérhető (na, ezért nem leszek én soha politikus…) ígéretet, hogy beszámolok a könyvespolcok fontosságáról is. S ha már így tettem, akkor teljesítek is.

Nos. Nem tudom, ki miként van vele, de ha új, számomra addig ismeretlen lakásba (házba, nyaralóba) csöppenek, szemem automatikusan keresi a konyhaasztalon, dohányzóasztalon, fotelben felejtett könyveket, s – ha van – cikázik a könyvespolcokon. Mert az ott talált művekből majdhogynem többet tud meg az ember vendéglátójáról, üzletfeléről, mint hosszú, nyögvenyelős témakeresésekkel nehezített ebédek, vacsorák alkalmával. Mert olyan nincs, hogy valakinél csak ajándékba kapott könyvek vannak, bizony, ízlésünk, érdeklődési köreink lenyomatai a könyvespolcok.


És maga a folyton változó, fortyogó, elemeiben pedig múló történelem. Hány, de hány lakásban cserélődött a Lenin-összes Wass Albertre vagy Konrád Györgyre. A kaméleonkodás kiderítéséhez nem kellett párttagkönyvet kérni, elég volt a könyvespolcra pillantani.

Szegény írók! Akaratukon és tudtukon kívül váltak (válnak) kurzusszimbólummá. Pedig csak egy hegynyerget írtak meg (le) szépen, kerettörténettel. De ez a könyvespolcfürkészés másra is jó ám! Sokkal, de sokkal könnyebb vadidegen emberekkel (például ingatlanvásárlás esetén) szóba elegyedni. Ha sporttémájú a Gutenberg-hagyaték zöme, akkor érdemes olimpiákról, futballmeccsekről, atlétikáról s persze vízilabdáról beszélni hazánkban. Ha történelem, akkor fontos az alkalmazkodási készség (gyorsan kell felmérni az érdeklődési kört), irodalomnál nem árt egy kis memoriter használata és így tovább.


Persze ehhez kell részünkről is kellő olvasottság, könyvfalás és ismeretanyag. Amire bennünket még megtanítottak tanáraink, amikor még nem e-mailen várták a házi feladatokat, kis esszéket.

Rég volt, de hasznát vesszük. Például a könyvespolcmustráknál.

Kapcsolódó Cikkek