EUR: 326,38 Ft
CHF: 289,28 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Egyéb XXIII.kerület

Középiskola kell Soroksárnak

A helyi Fidelitas összegyűjtötte a fiatalok igényeit, amiből hosszú távú koncepciót dolgozott ki, hogyan lehetne a soroksáriakat arra ösztönözni, maradjanak a kerületben. Meglátásuk szerint az origó egy középiskola lenne, ami vonzóvá tehetné az itt élést.

Sinkovics Krisztián

Sinkovics Krisztián felmérte az igényeket

– Elfogadhatatlan számomra, hogy Soroksár egy olyan hely, ahova csak aludni járnak haza a fiatalok – fogalmazta meg lapunknak a helyi Fidelitas csoportvezetője, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője, Sinkovics Krisztián, mi volt a kiindulópontja az elvégzett kutatásnak és fórumnak, ahol azt keresték, mit szeretne a XXIII. kerület ifjúsága, miként legyen számukra élhetőbb a kerület. – Szeretnénk, ha a fiatalok itt képzelnék el a jövőjüket és itt alapítanának családot.


Az ifjúsági koncepció elkészítéséhez ötszáz, 12 és 30 év közötti helyi fiatalt kérdeztek meg. Ebből leszűrték, hogy elsődlegesen egy középiskolát hiányolnak, ami a diákság központja lehet. – Van alapítványi fenntartású középiskola, de jobbára nem kerületiek járnak ide.

Hiányolták a fiatalok a sportolási lehetőségeket, uszodát, csónakházakat, kültéri fitneszpályát, ezen túl pedig több kerékpárutat szeretnének. A szórakozási helyszínek kiválasztásakor is korlátozottak a lehetőségek, néhány kávézót, igényes pubokat el tudnának képzelni, valamint azt is, hogy a koncertekért ne kelljen a belvárosba menniük.


Egy hónappal ezelőtt a felmérés alapján fórumot szerveztek, amelyen a fiatalok, egyházi, diákönkormányzati és intézményi vezetők együtt kereshettek megoldásokat, vethettek fel új ötleteket. A képviselő-testület elé benyújtott koncepciót elfogadták a politikusok, lépésről lépésre elkezdődhet az építő jellegű munka.

Molnár sziget, nádas, sport pálya

A Molnár-szigeten a jó idő beköszöntével egyre többen sportolnak (fotó: Sáfár Tibor)

– A gyakorlati megvalósítások hosszú távú terveinkben szerepelhetnek, ezek a fejlesztések nem mennek egyik percről a másikra. Sok olyan feladat van, ami az önkormányzat hatáskörén kívül esik, de szívesen jelezzük a vállalkozóknak, mire van igénye a helyieknek, a BKK és a főváros vezetése felé pedig tolmácsoljuk az elképzeléseinket. A sportolási lehetőségek megteremtésére látom a legnagyobb esélyt, hogy leghamarabb elkészülhet. Jó példa erre a Molnár-sziget, ahol a Tündérkert hatalmas átalakuláson esett át, nagyrészt Orbán Gyöngyi alpolgármesternek köszönhetően. Ráadásul további projektek várnak ott befejezésre, hogy egy igazán modern, többfunkciós közparkot hozzunk létre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.